StoryEditor

Hamas dostal návrh na prímerie v Gaze a musí sa rozhodnúť, uviedol Biely dom

08.04.2024, 21:47
Autor:
TASRTASR

Izraelskí predstavitelia majú v najbližších dňoch pricestovať do Bieleho domu, aby si vypočuli americké obavy z navrhovanej izraelskej ofenzívy v Rafahu.

Biely dom v pondelok oznámil, že vyjednávači predložili Hamasu návrh na prímerie v Pásme Gazy a na dohodu o prepustení rukojemníkov. Teraz je na rade palestínske militantné hnutie, aby sa rozhodlo. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Rozhovory v Káhire cez víkend za účasti šéfa CIA Williama Burnsa, Izraela, Hamasu a Kataru boli "seriózne", ale je ešte príliš skoro na to povedať, či prinesú ovocie, dodal Biely dom.

"Teraz sme vo fáze, keď bol Hamasu predložený návrh, a čakáme na odpoveď Hamasu," povedal novinárom hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

"Teraz si ho (návrh) musí preštudovať Hamas," dodal.         Kirby odmietol uviesť podrobnosti navrhovanej dohody a dodal, že "je to jeden z najistejších spôsobov, ako to celé urýchliť".

Bolo to prvé oficiálne potvrdenie, že na rozhovoroch v egyptskom hlavnom meste bol aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Burns. Prezident USA Joe Biden ho poslal do Káhiry len niekoľko dní po telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. V ňom Biden varoval pred zmenou americkej politiky, ak Izrael nepodnikne viac krokov na ochranu civilistov v Pásme Gazy.

Posun vyvolal útok izraelských dronov, ktoré zabili v Pásme Gazy sedem humanitárnych pracovníkov organizácie so sídlom v USA.

Biden v telefonáte vyvíjal väčší tlak na Netanjahua aj v prípade prímeria. Vyzval ho, aby "poveril svojich vyjednávačov, nech bez meškania uzavrú dohodu a privedú rukojemníkov domov", uviedol Biely dom. Izrael teraz podniká ďalšie kroky, aby sa do Pásma Gazy dostala humanitárna pomoc. Podľa Kirbyho to bola ďalšia Bidenova požiadovka.

"Včera sme videli, že do Pásma Gazy vstúpilo vyše 300 kamiónov, a to je pokrok," povedal Kirby. "Ale evidentne potrebujeme vidieť, aby sa tento počet zvýšil a bol aj udržateľný, lebo treba riešiť zúfalú humanitárnu situáciu v Pásme Gazy," doplnil.

Izraelskí predstavitelia majú v najbližších dňoch pricestovať do Bieleho domu, aby si vypočuli americké obavy z navrhovanej izraelskej ofenzívy v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Podľa Kirbyho takáto operácia zatiaľ bezprostredne nehrozí.

01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať 05 - Modified: 2024-05-01 08:53:36 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s izraelským prezidentom. Chce presadiť prímerie v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 00:57