StoryEditor

ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky

04.04.2024, 13:09
Autor:
TASRTASR

Členovia ZMOS-u poukázali tiež na to, že samosprávy naďalej bojujú s nárastom výdavkov súvisiacich s valorizáciou miezd vo verejnej správe či so zvýšenými cenami energií.

Preklenúť kritické obdobie súvisiace s nedostatkom financií samospráv by mohla pomôcť novela zákona o rozpočtových pravidlách, ktorá by povolila použiť rezervný  fond nielen na kapitálové, ale aj bežné výdavky miest a obcí.

Po štvrtkovom rokovaní Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to načrtol predseda združenia Jozef Božik.

"Nie je to systémové riešenie, no môže pomôcť mestám a obciam v tom najbližšom období," uviedol Božik, ktorý informoval, že o tejto možnosti rokuje ZMOS s ministerstvom financií.

Priznal, že o tejto téme sa vedie diskusia aj na úrovni členov združenia. "Hovoríme o tom, aby sme neminuli nasporené prostriedky z minulých rokov určené na znižovanie investičného dlhu," poznamenal.

"Toto je však cesta, po ktorej teraz kráčame, aby sme si vedeli pomôcť v tejto najvyhrotenejšej situácii," zdôraznil predseda združenia.

Ďalšou možnosťou, o ktorej ZMOS rokuje s rezortom financií, je možnosť vyplatiť jednorazovo kompenzáciu za znížené príjmy samospráv v dôsledku prijatých legislatívnych opatrení, týka sa to alikvotnej čiastky výnosu z dane z príjmov fyzických osôb, približne 236 miliónov eur.

Predseda ZMOS-u pripomenul, že k podobnej dohode s vládou došlo aj v roku 2023. "Teraz sme túto otázku opäť otvorili preto, aby počas apríla, mája a čiastočne aj v júni mohlo dôjsť k optimalizácii príjmovej časti rozpočtov samospráv," uviedol.

Deklaroval tiež, že pretrvávajúca požiadavka združenia sa týka novely zákona o sociálnych službách, ZMOS chce znenie zákona vrátiť do obdobia rokov 2019 - 2020, keď obce a mestá nemali povinnosť platiť platby neverejným poskytovateľom sociálnych služieb. "Nie preto, že nechceme platiť, ale tie peniaze jednoducho nemáme," zdôraznil Božik. V tejto veci rokuje ZMOS s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Členovia ZMOS-u poukázali tiež na to, že samosprávy naďalej  bojujú s nárastom výdavkov súvisiacich s valorizáciou miezd vo verejnej správe či so zvýšenými cenami energií.

Opakovane tiež varovali, že nedostatok financií už ohrozuje nielen zabezpečenie služieb samospráv pre občanov, ale aj kofinancovanie projektov z európskych prostriedkov, a tým do veľkej miery aj rozvoj miest a obcí.

01 - Modified: 2024-05-01 15:48:00 - Feat.: - Title: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja, tvrdí ZMOS 02 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny 04 - Modified: 2024-04-02 07:32:57 - Feat.: - Title: Detské pohotovosti sa rušia aj v takých mestách, kde nastane problém 05 - Modified: 2024-03-21 10:02:52 - Feat.: - Title: Zákon o krajinnom plánovaní považuje rezort životného prostredia za "totálny nezmysel"
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 01:26