StoryEditor

Zástupcovia ambulancií by privítali avizovanú diskusiu k zvýšeniu zdrojov

04.04.2024, 12:25
Autor:
TASRTASR

Zväz trvá na tom, že vyhláška k rozdeleniu peňazí v zdravotníctve nereflektuje potreby ambulantného sektora.

Zástupcovia ambulantného sektora by privítali avizovanú diskusiu s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) k možnému zvýšeniu financií. Ako v reakcii poukázali Zväz ambulantných poskytovateľov aj Asociácia súkromných lekárov, pozvanie zatiaľ nedostali. Opäť upozornili na nedostatočné financovanie ambulancií a možné zavádzanie poplatkov.

"Iniciatívu ministerky, ako aj prípadnú ponuku na spoločnú diskusiu či rokovanie určite uvítame. Nateraz však žiadne pozvanie z ministerstva neprišlo, rovnako neevidujeme žiadny návrh na konkrétne dodatočné zdroje pre ambulantný sektor. Vzhľadom na časovú tieseň, v ktorej sa nachádzame, by sme veľmi ocenili, keby spoločná diskusia všetkých zúčastnených strán prebehla čo najskôr," poznamenal pre TASR ZAP. O pripravenosti rokovať hovorila ministerka minulý týždeň.

Zväz trvá na tom, že vyhláška k rozdeleniu peňazí v zdravotníctve nereflektuje potreby ambulantného sektora. "Bez dofinancovania a iných systémových riešení nie je poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak, ako ho poznáme, udržateľné," podotkol.

Zväz v súčasnosti rokuje so zdravotnými poisťovňami. Čaká, aký vplyv bude mať vyhláška na zmluvy. "Nateraz sme našich členov v súvislosti s témou poplatkov a ich zavádzaním či vyberaním nijako neinštruovali a nemáme ani vedomosť, že by sa tak dialo individuálne. Aké budú naše konkrétne ďalšie kroky, oznámime s ohľadom na výsledok až po skončení rokovaní," dodal.

Na nedostatočné financovanie ambulancií opätovne poukázala aj Asociácia súkromných lekárov SR. Takisto rokuje so zdravotnými poisťovňami, zmluvy sa jej skončili 1. apríla. "V tomto období už mal byť v zmluvách premietnutý medziročný nárast, ktorý ako-tak umožňoval našim zariadeniam fungovať. A práve v tomto je problém, absencia vyhlášky veľmi dlho neumožňovala rokovať s poisťovňami a dnes, keď už vyhlášku máme, vieme, že nárast stanovený pre ambulantný sektor je nedostatočný," priblížila pre TASR.

Asociácia mala preto podľa svojho stanoviska pripravené všetko na zavedenie poplatkov. "Členom sme poslali prvé informácie o tom, čo je potrebné spraviť a dodržať," skonštatovala. Situáciu podľa nej zmenilo ministerkino vyhlásenie o pripravenosti rokovať. Asociácia ho vnímala ako podanú ruku. "Nebolo by od nás fér na jednej strane deklarovať ochotu rokovať a na druhej strane pokračovať v téme poplatkov. Preto sa pár dní nič nedialo a čakali sme," povedala.

Niekoľko dní po vyhlásení však posun podľa nej nenastal. "Rokovania o zmene prerozdeľovacej vyhlášky nie sú v hre a nám neostáva nič iné, len pokračovať v téme poplatkov a zodpovedne sa postaviť za našich členov," uzavrela.

Dolinková minulý týždeň deklarovala, že je pripravená diskutovať o zmene vyhlášky k prerozdeleniu financií v zdravotníctve. Chce komunikovať so všetkými zainteresovanými, aby mali najlepšie riešenia pri ochrane zdravia ľudí. Rezort podľa nej vyhodnotil pripomienky a vie, že vyhláška si žiada úpravy.

Ministerka zároveň poukázala na to, že do verejného zdravotného poistenia ide v tomto roku asi o 900 miliónov eur viac ako vlani, v prípade všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti je nárast zdrojov o 7,43 percenta. Ministerstvo na aktuálne otázky TASR k rokovaniam a úprave financovania neodpovedalo.

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 03 - Modified: 2024-04-26 08:14:22 - Feat.: - Title: Žilinská župa upozorňuje na nedostatok ambulantných lekárov 04 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 05 - Modified: 2024-04-15 14:55:47 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie sa zmeny vo vyhláške nedočkali, poplatky sú stále v hre
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 05:54