StoryEditor

Francúzsko poprelo tvrdenie Ruska, že diskutovali o mierových rozhovoroch

04.04.2024, 06:55
Autor:
TASRTASR

Nečakaný telefonát, ktorý podľa Moskvy iniciovalo Francúzsko, je vzácnym momentom v kontaktoch oboch krajín, ktorých vzťahy veľmi vážne narušila dvojročná vojna na Ukrajine.

Rusko vyhlásilo, že jeho minister obrany Sergej Šojgu a francúzsky náprotivok Sébastien Lecornu v stredu počas zriedkavého telefonátu diskutovali o možných mierových rozhovoroch o ukrajinskom konflikte, ale toto tvrdenie Paríž okamžite poprel, informuje AFP. 

Nečakaný telefonát, ktorý podľa Moskvy iniciovalo Francúzsko, je vzácnym momentom v kontaktoch oboch krajín, ktorých vzťahy veľmi vážne narušila dvojročná vojna na Ukrajine. "Zaznamenali sme pripravenosť na dialóg o Ukrajine. Východiskom by mohla byť Istanbulská mierová iniciatíva," napísalo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení k telefonátu.

Ministerstvo nespresnilo, čo to znamená, a zdroj blízky Lecornovi urýchlene poprel, že takýto rozhovor prebehol.

"Francúzsko nič také neprijalo, ani nenavrhlo," povedal zdroj o konflikte pre AFP.

Francúzske ministerstvo obrany pripustilo, že dvojica politikov diskutovala o Ukrajine, ale zdôraznilo, že Lecornu v rozhovore potvrdil francúzsku podporu Kyjeva v jeho boji proti Rusku.

image

Mesto hriechu, rebelov aj básnikov. Odesa prežila židovské pogromy aj vojny, teraz znovu čelí ruskej hrozbe

Turecko, člen Severoatlantickej aliancie (NATO), minulý mesiac uviedlo, že je pripravené znovu hostiť mierový summit oboch bojujúcich strán. Kyjev však túto myšlienku priamych rokovaní s Moskvou odmietol.

Ankara hostila prvý mierový summit v týždňoch, ktoré nasledovali po spustení ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Kontakty medzi vysokopostaveným ruským predstaviteľom blízkym prezidentovi Vladimirovi Putinovi a vplyvným ministrom európskej veľmoci sú počas dva roky trvajúcej vojny zriedkavé.

Obe strany po telefonáte uviedli, že ministri diskutovali o minulomesačnom smrtiacom útoku na moskovskú koncertnú sálu, ku ktorému si prihlásila teroristická organizácia Islamský štát a západné krajiny ho odsúdili.

Lecornu povedal Šojguovi, že Francúzsko bolo vždy pripravené bojovať proti "terorizmu" a je pripravené na "intenzívnejšie výmeny informácií s cieľom čo najefektívnejšie bojovať proti tejto hrozbe". Uviedlo to vo vyhlásení francúzske ministerstvo obrany. Dodalo, že "Francúzsko terorizmus silno odsudzuje a je solidárne s obeťami a ich rodinami", zároveň však "úprimne odsudzuje útočnú vojnu, ktorú Rusku spustilo na Ukrajine".

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister 03 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 04 - Modified: 2024-05-03 15:44:57 - Feat.: - Title: Šojgu: Rusko tento rok dobylo 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, prelamujeme ich opevnenia 05 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 05:34