Veľkonočná výzdoba v stánku na Veľkonočných trhoch, ktoré organizuje Trnavský samosprávny kraj. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Nákup potravín na Veľkú noc bude oproti minulému roku opäť drahší, ukázala analýza

21.03.2024, 10:50
Autor:
TASRTASR

To v praxi znamená, že ak vlani nákup pred veľkonočnými sviatkami stál napríklad 200 eur, tak tento rok ten istý nákup vyjde približne na 206 eur.

Slováci za tohtoročný veľkonočný nákup potravín zaplatia medziročne viac približne o tri percentá. Uviedla to v analýze Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

"Najviac si aktuálne priplácame za ovocie, a to 11,9 percenta. Cukrovinky a sladkosti sú drahšie ako pred rokom o 6,5 percenta, zelenina o 6,4 percenta. Chlieb a obilniny majú na cenovkách vyššie sumy ako pred rokom o šesť percent. Ryby a morské plody sú drahšie o 4,4 percenta, mäso o štyri percentá. Naopak, lacnejšie ako pred rokom sú najmä oleje a tuky, a to o 7,5 percenta. Mlieko, syry a vajcia zlacneli v priemere o 3,7 percenta. Za nealkoholické nápoje platíme o 1,5 percenta viac," spresnila.

To v praxi znamená, že ak vlani nákup pred veľkonočnými sviatkami stál napríklad 200 eur, tak tento rok ten istý nákup vyjde približne na 206 eur.

Poznamenala, že niektorí Slováci sa na sviatky presúvajú za rodinou, iní zase uprednostňujú pobyt na dovolenke. Benzín a nafta sú podľa Sadovskej drahšie ako vlani. "Viac si priplatíme aj za jedlo v reštaurácii či hotel," upozornila.

image

Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický

"Očakávame, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov o niečo drahšie ako vlani. Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať autobusmi, priplatia si za cestovné 19 percent oproti vlaňajšku. V prípade vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o 1,1 percenta," doplnila.

Tento rok ubytovanie v slovenských hoteloch či penziónoch vychádza podľa nej drahšie ako pred rokom o 8,4 percenta, návšteva reštaurácie či kaviarne vyjde drahšie o 8,6 percenta.

Odporúča stanoviť si maximálnu sumu, ktorú na veľkonočné nákupy chce človek minúť. Nie je podľa nej na škodu mať prehľad o cenách konkrétnych potravín. "Naplánujte si, čo budete počas sviatkov konzumovať a variť. Nezabudnite na to, že počas niektorých dní veľkonočných sviatkov sú obchody zatvorené. Avšak ide iba o dni, nie týždne, na čo mnohí Slováci zabúdajú a v mnohých prípadoch si vytvárajú neprimerane veľké zásoby potravín," podčiarkla analytička.

Poznamenala, že mnohí Slováci sa dopúšťajú v súvislosti s akýmikoľvek sviatkami jednej veľkej chyby – zadlžujú sa. "Hoci v prípade veľkonočných sviatkov nejde o taký častý jav ako v prípade vianočných sviatkov, siahnuť po úvere by sme rozhodne nemali. Aj veľkonočné sviatky sú tu každý rok a mali by sme na ne myslieť už v predstihu. V prípade potreby odporúčame, aby si spotrebitelia popri pravidelnom vytváraní finančnej rezervy každý mesiac odkladali bokom aj finančné prostriedky určené práve na sviatky a nákupy s nimi spojené," dodala Sadovská.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-15 09:21:35 - Feat.: - Title: Inflácia výrazne spomaľuje. Pomohli jej potraviny aj regulované ceny, vysvetľuje analytik 03 - Modified: 2024-04-12 14:18:39 - Feat.: - Title: Po „ušoch“ chcel obchodníkom dávať Danko. Teraz má novú páku na reťazce Ficova vláda 04 - Modified: 2024-04-04 15:14:56 - Feat.: - Title: Zásahový tím pre medveďa hnedého riešil cez Veľkú noc takmer 40 hlásení. Zviera spôsobilo škody 05 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 16:36