StoryEditor

USA začali s evakuáciou svojich občanov z Haiti, stále rokujú o novej vláde

20.03.2024, 22:08
Autor:
ČTKČTK

Násilie zločineckých gangov sa v Port-au-prince podľa agentúr rozrastá na miesta, ktoré boli zatiaľ považované za pokojné a relatívne bezpečné.

Spojené štáty dnes začali evakuáciu svojich občanov z Haiti, kde stále zúria nepokoje, do Dominikánskej republiky. Už skôr krajinu, ktorá sa nachádza vo veľkej politickej, ekonomickej a bezpečnostnej neistote, opustila časť zamestnancov amerického veľvyslanectva. Najsilnejšie sú stále strety v hlavnom meste Port-au-prince a okolí, kde sú aktívne zločinecké gangy, píše agentúra AFP.

Násilie zločineckých gangov sa v Port-au-prince podľa agentúr rozrastá na miesta, ktoré boli zatiaľ považované za pokojné a relatívne bezpečné. Dnes ozbrojenci napríklad zaútočili na mesto Pétion-Ville, ktoré sa nachádza neďaleko haitskej metropoly.

Aby sa ubránili, obyvatelia mesta postavili na hlavných prístupových cestách barikády a volali o pomoc haitskú políciu. Tá je však nedostatočne vybavená a málo motivovaná, aby dokázala čeliť akciám organizovaného zločinu.

Spojené štáty dnes začali s evakuáciou svojich občanov z Haiti. Vrtuľník previezol prvých 15 ľudí do susednej Dominikánskej republiky. Americké ministerstvo zahraničia dúfa, že sa mu týmto spôsobom podarí evakuovať z krajiny niekoľko desiatok ľudí denne. Už skôr haitskú metropolu opustili diplomati z USA a európskych krajín.

Nová vlna násilia v najchudobnejšej krajine amerického kontinentu vypukla na konci februára. Zločinecké gangy využili cesty premiéra Ariela Henryho do zahraničia, aby povstali proti jeho vláde. Počas nepokojov napadli policajné stanice, zaútočili na letisko a z väzníc pustili niekoľko tisícok väzňov.

Henry sa do krajiny už nevrátil a súhlasil s ustanovením novej vlády, čo po ňom chceli Spojené štáty a krajiny v Karibiku. Oficiálne demisiu podá, keď zostaví nový kabinet, o ktorom sa však stále rokuje.

"Rokovania pokračujú, som si istá, že to zaberie málo času," povedala veľvyslankyňa Guyany pri OSN Carolyn Rodriguesová-birkettová. Zdroj blízky súčasnému premiérovi agentúre AFP povedal, že Henry zatiaľ nedostal zoznam ministrov novej vlády.

Henry je pri moci od leta roku 2021, keď bol zavraždený prezident Jovenel Moïse. Jeho vražda ďalej zhoršila politickú a bezpečnostnú situáciu v krajine, kde sa od roku 2016 nekonajú voľby do parlamentu či hlavy štátu.

01 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 02 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 03 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 04 - Modified: 2024-05-07 20:50:19 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli bez väčších zmien. Posilnil dolár 05 - Modified: 2024-05-07 20:03:48 - Feat.: - Title: Musia ostať otvorené. Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 02:56