StoryEditor

Bezpečnostný úrad varuje pred kybernetickými útokmi v súvislosti s prezidentskými voľbami

18.03.2024, 14:37
Autor:
TASRTASR

Národný bezpečnostný úrad očakáva, že útočníci môžu využiť mená alebo falošné profily kandidátov na sociálne inžinierstvo.

Národný bezpečnostný úrad varuje pred zvýšeným rizikom kybernetických útokov a iných škodlivých aktivít v kybernetickom priestore v súvislosti s prezidentskými voľbami.

Odporúča všetkým subjektom, ktoré sa zapájajú do volieb, vrátane registrovaných kandidátov, implementovať bezpečnostné opatrenia na zabezpečenie svojich účtov, stránok a informačných systémov. Informoval o tom hovorca NBÚ Peter Habara.

"Je možné očakávať kybernetické útoky rôznych hekerských skupín na slovenské ciele - najmä na oficiálne stránky a účty jednotlivých kandidátov. Predpokladanou formou útokov sú najmä DDoS útoky (zneprístupnenie služby alebo webovej stránky). Nie sú vylúčené ani pokusy o kompromitáciu e-mailových účtov kandidátov," vysvetlil hovorca.

NBÚ tiež očakáva, že útočníci môžu využiť mená alebo falošné profily kandidátov na sociálne inžinierstvo. V phishingových kampaniach rôznych foriem (e-mailom, telefonicky alebo cez SMS), môžu útočníci napríklad v mene kandidátov žiadať o príspevky na kampaň. Zneužívanie volieb môže podľa neho tiež viesť k neoprávnenému získaniu prístupu do e-mailových účtov alebo k získaniu iných citlivých údajov a ich následnému zneužitiu.

NBÚ predpokladá aj výskyt rôznych vplyvových operácií najmä využívaním falošných účtov, ktoré publikovaním rôzneho obsahu alebo diskusnými príspevkami môžu ovplyvňovať verejnú mienku.

Môže ísť napríklad o deepfake videá alebo iné formy šírenia dezinformácií vizuálnou formou aj s pomocou umelej inteligencie.

"Vyskytujú sa najčastejšie na sociálnych sieťach neraz aj vo forme platených postov," dodal NBÚ s tým, že ich cieľom môže byť diskreditácia osôb s významných postavením alebo zneužitím ich identity ovplyvňovať verejnú mienku pred a počas volieb. Rovnako môžu byť deepfake videá využité na rôzne podvodné aktivity.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 20:01