StoryEditor

Útok na Navaľného spolupracovníka bol podľa Litvy profesionálny a starostlivo naplánovaný

14.03.2024, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Kremeľ odmietol násilný čin komentovať a Litve odporučil, aby načúvala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Útok na Leonida Volkova, blízkeho spolupracovníka zosnulého ruského opozičníka Alexeja Navaľného, bol profesionálne a starostlivo naplánovaný.

Litovským médiám to dnes povedal šéf tamojšieho vládneho strediska pre zvládanie krízy (NKVC) Vilmantas Vitkauskas. Volkov, ktorý žije v litovskom exile, bol napadnutý v utorok pri svojom dome vo Vilniuse. Kremeľ dnes odmietol násilný čin komentovať a Litve odporučil, aby načúvala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

image

Spolupracovníka Navaľného napadli v Litve kladivom. Kontrarozviedka viní Rusko

"Čím viac to vyšetrujeme, tým jasnejšie je, že to bola dobre naplánovaná a profesionálna operácia a ten, kto ju vykonal, bol buď dobre pripravený, alebo dostal presné inštrukcie," povedal Vitkauskas. Zároveň ale dodal, že strojca, páchateľa a ďalšie podrobnosti k útoku zatiaľ nemožno stanoviť.

Litovská kontrarozviedka v stredu uviedla, že útok pravdepodobne zorganizovalo a uskutočnilo Rusko - pravdepodobne v súvislosti s ruskými prezidentskými voľbami, ktoré sa konajú od piatka do nedele. Litovský prezident Gitanas Nauséda v súvislosti s tým Putinovi odkázal, že sa ho nikto v Litve nebojí.

"Putina sa netreba báť. Putina treba rešpektovať a počúvať mu," povedal dnes v reakcii na otázku ohľadom slov litovskej hlavy štátu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. K samotnému útoku sa odmietol vyjadriť. "Hovoríme o incidente, ktorý sa stal v Litve. Žiadnym spôsobom sa k tomu, čo sa deje v Litve, nemôžeme vyjadrovať," uviedol.

image

Navaľného tím navrhuje Západu neuznať výsledok prezidentských volieb v Rusku

Volkova v utorok napadol zatiaľ neznámy útočník, ktorý mu rozbil okienko auta, nastriekal slzotvorný plyn do očí a potom ho začal mlátiť kladivom. Volkov utrpel okrem iného zlomeninu ruky, pomliaždeniny na hlave a poranenie nohy.

Volkov, rovnako ako mnoho ďalších stúpencov Navaľného, z februárovej smrti tohto väzneného opozičného lídra viní ruského prezidenta, čo Kremeľ odmieta. Navaľnyj podľa ruských úradov skonal náhle 16. februára v trestaneckej kolónii na Sibíri. Na jeho úmrtím liste stojí, že zomrel prirodzenou smrťou.

01 - Modified: 2024-05-18 16:06:18 - Feat.: - Title: Rusko ostreľovalo obytné časti Charkova a Vovčansku. Hlásia zranených 02 - Modified: 2024-05-18 15:04:34 - Feat.: - Title: Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi 03 - Modified: 2024-05-18 12:12:48 - Feat.: - Title: Ruský arbitrážny súd zmrazil aktíva niekoľkých európskych bánk 04 - Modified: 2024-05-18 11:44:30 - Feat.: - Title: Východný štít. Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice miliardy eur, vyhlásil Tusk 05 - Modified: 2024-05-18 11:29:37 - Feat.: - Title: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa, vyhlásil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 21:08