StoryEditor

Francúzska vláda prerokuje zákon o pomoci s úmrtím, uviedol Macron. Nejde o eutanáziu

10.03.2024, 20:32
Autor:
ČTKČTK

Možnosť ukončiť život s cudzou pomocou by sa vzťahovala na dospelé osoby s "nevyliečiteľnou chorobou", "ktorých život je v krátkom či strednom časovom horizonte v ohrození".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prvýkrát podporil vznik zákona, ktorý by za istých prísnych podmienok umožnil "pomoc s úmrtím". V rozhovore pre denníky Libération a katolícky La Croix však odmietol, že by išlo o asistovanú samovraždu či eutanáziu. Normu podľa Macrona v apríli prerokuje vláda a v máji by mohla byť predložená Národnému zhromaždeniu.

Možnosť ukončiť život s cudzou pomocou by sa vzťahovala na dospelé osoby s "nevyliečiteľnou chorobou", "ktorých život je v krátkom či strednom časovom horizonte v ohrození" a majú bolesti, od ktorých im nemožno uľaviť.

Táto možnosť sa nebude vzťahovať na maloletých, na psychiatrických pacientov ani na ľudí, ktorí už nie sú plne schopní rozhodovať, ako napríklad pacientov s Alzheimerovou chorobou, píše agentúra AFP.

Pacienti, ktorí splnia tento zoznam podmienok, budú môcť o pomoc s ukončením života požiadať. Zákon však nezaručuje, že im bude vyhovené.

O prípadnom predpísaní smrtiacej látky rozhodne kolégium lekárov. Látku by si aplikovali sami alebo s pomocou zvolenej osoby.

Vo Francúzsku v tejto chvíli platí zákon Claeys-Leonetti z roku 2016, ktorý umožňuje "sústavné podávanie silných sedatív" ľuďom s neutíšiteľnými bolesťami. Nepovoľuje ale asistovanú samovraždu ani eutanáziu. Nový zákon by mal tiež poskytnúť viac prostriedkov na paliatívnu starostlivosť pre umierajúcich pacientov.

Zmena zákona z roku 2016 bola jedným z Macronových predvolebných sľubov. Prezident v tejto otázke usporiadať občiansku konzultáciu, ale svoje rozhodnutie opakovane odkladal, píše AFP. Libération píše, že Macron "konečne odpovedal na otázku, ktorej sa dlho vyhýbal".

Eutanázia je povolená len v hŕstke štátov sveta, napríklad v Holandsku, Belgicku, Luxembursku, Kolumbii či Kanade. Viacero krajín vrátane Rakúska, Švajčiarska či Švédska dovoľuje asistovanú samovraždu. V Česku eutanázia ani asistovaná samovražda legálne nie sú.

01 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 02 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 03 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 04 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 05 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 13:24