StoryEditor

Po zákaze pestovania maku v Afganistane rastie vo Francúzsku strach z umelých drog

10.03.2024, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Francúzsko v minulom roku zaznamenalo dve povážlivé série úmrtí spojených s fentanylom. Na jar sa v okolí mesta Montpellier niekoľko ľudí predávkovalo po požití látky, ktorá bola vydávaná za heroín, ale nebola ním.

Islamistické hnutie Taliban pred dvoma rokmi po opätovnom prevzatí moci v Afganistane okrem mnohých iných zmien zakázalo pestovanie maku. Afganistan pritom dovtedy patril k najväčším svetovým producentom ópia, ktoré sa z maku vyrába. Výpadok dodávok na drogový trh teraz vo Francúzsku budí čoraz väčšie obavy z dopadov syntetických opioidov na zdravie ich užívateľov, píše agentúra AFP.

Medzi nelegálnymi opioidmi je u Európanov najpopulárnejší heroín. V roku 2021 ho úrady zabavili na 9,5 tony. Afganský zákaz pestovania maku z apríla 2022 viedol k poklesu dostupnosti drogy a miestami aj k jej nedostatku.

"Po vyčerpaní zásob by navyklí užívatelia tejto drogy mohli začať vyhľadávať syntetické opioidy, ako sú fentanyl a fentanyloidy, nitazeny a prostriedky na opiátovú substitučnú liečbu (metadon, subutex)," predpokladajú policajti z francúzskej protidrogovej centrály OFAST.

V roku 2021 členské štáty Európskej únie zaznamenali 140 úmrtí spojených s užívaním fentanylu, uvádza Európske monitorovacie centrum pre drogy a závislosti. Centrum upozorňuje, že číslo je pravdepodobne podhodnotené. Napriek tomu je stále veľmi vzdialené tisíckam úmrtí po požití fentanylu, ku ktorým každoročne dochádza v Spojených štátoch.

Fentanyl sa do Francúzska najčastejšie dostane z USA alebo z Holandska, jeho objemy sú ale zatiaľ pomerne obmedzené. Droga sa totiž vyrába z liekov, ktoré nie sú v Európe tak bežne predpisované ako v USA. V Európe sú obľúbenejšie ako deriváty fentanylu opioidy, ktoré majú vysoký obsah benzimidazolu.

Francúzsko v minulom roku zaznamenalo dve povážlivé série úmrtí spojených s fentanylom. Na jar sa v okolí mesta Montpellier niekoľko ľudí predávkovalo po požití látky, ktorá bola vydávaná za heroín, ale nebola ním. V júni sa na ostrove Réunion celkovo 13 ľudí otrávilo po iba niekoľkých poťahoch z ubalených cigariet. Traja ľudia zomreli, šesť sa skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

"Niektorí z pacientov uviedli, že intoxikácia sa začala po dvoch šúľkoch vykúreného tabaku. Došlo k náhlej asfyxii, pretože tieto látky majú priamy účinok na mozgové dýchacie centrá a človek potom nie je schopný dýchať, "uviedli zdravotníci na ostrove Réunion.

Čína je popredným výrobcom chemických látok potrebných na výrobu syntetických opioidov, ktoré sa dostávajú na francúzsky trh. Syntetické drogy sa potom vyrábajú na miestnej úrovni v priemyselných laboratóriách, najmä v Holandsku. Vo Francúzsku zatiaľ žiadne takéto laboratórium podľa francúzskych colníkov nie je.

Medzi vyčerpaním zásob základnej suroviny, teda makového latexu, a vyčerpaním hotového heroínu, je podľa úradov istá časová omeškanie. Francúzske úrady sa tak snažia bojovať proti novo sa objavujúcim syntetickým opiódiám a zároveň sledovať varovné signály, aby sa predišlo úmrtiam z predávkovania, píše AFP.

Syntetické drogy, vrátane syntetických opioidov, sa vyskytujú tiež v Česku, uvádza vo svojej vlaňajšej správe Úrad vlády ČR. Od roku 2009 bolo v celej EÚ identifikovaných celkovo 74 druhov syntetických opiódií. V Česku sa jeden z nich, fentanyl, objavuje vo forme náplastí používaných proti bolesti. Spoločnosť Podané ruky eviduje jednotky prípadov ich používania ako drogy, napriek tomu už došlo aj k predávkovaniu. Po použití náplasti s obsahom fentanylu vlani zomrela žena zo Zlína.

01 - Modified: 2024-05-05 14:53:40 - Feat.: - Title: "Vzor spolužitia krajín s inými systémami." Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel do Paríža 02 - Modified: 2024-05-04 11:06:09 - Feat.: - Title: Streľba neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených 03 - Modified: 2024-05-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Bolo z nej vedecké laboratórium a po 20 rokoch ju mali zbúrať. Odhaľte ďalšie tajomstvá Eiffelovky 04 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 05 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 03:03