StoryEditor

Turecko rokovalo so Spojenými štátmi. Vojna na Ukrajine a v Gaze boli kľúčovými témami

09.03.2024, 09:45
Autor:
TASRTASR

Šéf tureckej diplomacie si myslí, že obe krajiny majú v súčasnosti s pozitívnejšou agendou príležitosť otvoriť novú kapitolu a pokračovať v prehlbovaní spolupráce.

Tureckí a americkí predstavitelia rokovali vo Washingtone o vojnách na Ukrajine a v Pásme Gazy, venovali sa aj rôznym bilaterálnym otázkam. Uviedol to v piatok turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan, informuje Reuters.

Šéf tureckej diplomacie si myslí, že obe krajiny majú v súčasnosti s pozitívnejšou agendou príležitosť otvoriť novú kapitolu a pokračovať v prehlbovaní spolupráce.

"Pri zvládaní problémov, ktorým teraz čelíme, je dôležité uvedomiť si aj spoločný potenciál, ktorý môžu tieto dve krajiny vytvoriť, a príležitosti, ktoré môžu priniesť," povedal Fidan.

image

Pomoc Ukrajine po kvapkách už nefunguje, vyhlásil Kuleba. Kyjev potrebuje neobmedzené dodávky zbraní

Turecký minister zahraničných vecí na stretnutí so svojím americkým kolegom Antonym Blinkenom zopakoval postoj Turecka, že v Pásme Gazy je potrebné okamžité a trvalé prímerie. Podľa jeho slov by krajiny mali urobiť viac pre zmiernenie humanitárnej katastrofy, ktorej čelia Palestínčania v Gaze, a pripravili pôdu pre riešenie konfliktu na úrovni dvoch štátov.

Obaja ministri hovorili aj o možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine. Ankara verí, že je čas diskutovať o ceste k mieru, no zatiaľ v tomto smere nevidela ochotu z Kyjeva a Moskvy, uviedol šéf tureckej diplomacie. "Potrebujeme základ pre rozhovory, aby sa táto vojna zastavila, a dialóg, aby sme predišli ešte horším krízam," dodal.

image

Rastúce obavy. USA chcú Izraelu zakázať použitie amerických zbraní pri ofenzíve v Rafahu, píše Washington Post

Turecko a Spojené štáty sú stále v spore v mnohých otázkach. Jednou z nich je turecký nákup ruského protivzdušného systému S-400, na čo Washington reagoval sankciami a vylúčením Ankary z vývoja stíhačky F-35 a súvisiaceho výcvikového programu.

Turecko je znepokojené podporou USA pre kurdských militantov v Sýrii, ktorých turecká vláda označuje za teroristov, pripomína Reuters.

Fidan povedal, že Ankara trvá na svojom postoji k týmto záležitostiam, no je ochotná o nich rokovať, ak bude Washington "otvorený".

 

 

01 - Modified: 2024-05-18 16:36:58 - Feat.: - Title: Amerických hokejistov na olympiáde povedie tréner Sullivan. Premiéru absolvuje na Turnaji štyroch krajín 02 - Modified: 2024-05-18 14:21:46 - Feat.: - Title: Erdogan udelil milosť generálom väzneným za vojenský prevrat 03 - Modified: 2024-05-18 12:30:26 - Feat.: - Title: Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-05-17 19:53:12 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines obnovuje pravidelné lety do Kábulu 05 - Modified: 2024-05-17 19:30:57 - Feat.: - Title: Muž obvinený z útoku na manžela Nancy Pelosiovej dostal 30 rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 00:46