StoryEditor

Na celom svete dramaticky pribúda prípadov ženskej obriezky, upozorňuje UNICEF

08.03.2024, 19:21
Autor:
ČTKČTK

Z údajov, ktoré zverejnil Detský fond Organizácie Spojených národov, vyplýva, že ženská obriezka bola vykonaná u viac ako 230 miliónov dnes žijúcich dievčat a žien.

Počet dievčat a žien, ktoré museli podstúpiť mrzačenie ženských pohlavných orgánov, sa za posledných osem rokov zvýšil o 15 percent.

Z údajov, ktoré zverejnil Detský fond Organizácie Spojených národov, vyplýva, že ženská obriezka bola vykonaná u viac ako 230 miliónov dnes žijúcich dievčat a žien, zatiaľ čo v roku 2016 to bolo 200 miliónov. Dievčatá sú navyše v súčasnosti mrzačené v mladšom veku, povedala listu The Guardian výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russellová.

"Mrzačenie ženských pohlavných orgánov poškodzuje telá dievčat, zatemňuje ich budúcnosť a ohrozuje ich životy," uviedla Russellová. "Sme tiež svedkami znepokojivého trendu, keď je tejto praktike podrobovaných čoraz viac dievčat v mladšom veku, mnohé ešte pred piatymi narodeninami. To ďalej zužuje priestor na zásah. Musíme znásobiť úsilie na ukončenie tejto škodlivej praxe, "dodala.

V celosvetovom meradle sa mrzačenie ženských pohlavných orgánov nerozširuje na nové miesta, ale v porovnaní so zvyškom sveta sa v krajinách, kde sa praktizuje, rodí viac dievčat.

Prax zahŕňa čiastočné alebo úplné odstránenie vonkajších ženských pohlavných orgánov a je porušením ľudských práv. V roku 2012 prijala OSN rezolúciu o jej zákaze. Približne 60 percent prípadov, teda 144 miliónov, pripadá na Afriku, 80 miliónov na Áziu a šesť miliónov na Blízky východ.

Najvyššia miera výskytu je v Somálsku, Guinei, Džibutsku, Egypte, Sudáne a Mali. Sú to aj krajiny, ktoré čelia ďalším naliehavým problémom, ako sú konflikty, klimatické šoky a nedostatok potravín, čo sťažuje realizáciu programov na podporu dievčat, uviedol UNICEF.

V mnohých afrických krajinách v posledných desaťročiach táto prax neustále klesá, ale celkový pokrok sa zastavil alebo sa trend obrátil.

V Gambii bol tento týždeň v parlamente predložený návrh zákona na zrušenie zákazu mrzačenia ženských pohlavných orgánov, čo krajinu zaplietlo do debaty o právach, náboženstve a kultúre. V Sierre Leone je táto prax aj naďalej legálna, hoci silnie tlak na jej kriminalizáciu. Na začiatku tohto roka zomreli v tejto západoafrickej krajine pri obradoch rezania tri dievčatá.

V Keni, kde bola táto prax v roku 2011 uzákonená ako trestný čin, neustále klesá počet prípadov mrzačenia ženských pohlavných orgánov, ale aktivisti sú aj naďalej znepokojení. Medzi somálskou komunitou na severovýchode krajiny, ktorá zažíva hlavné dopady klimatickej krízy, sa pokrok zastavil. Nedávno sa objavili aj správy o opätovnom náraste počtu prípadov v oblasti Muranga v strednej Keni, kde sa ženy staršie ako 30 rokov rozhodli podstúpiť rezanie ako "návrat ku kultúre".

Podľa zástancov kampane sťažuje odhalenie tejto praktiky prechod na medicínu, keď ju namiesto tradičných strihačov v nemocniciach alebo v domácnostiach vykonávajú praktickí lekári.

UNICEF uviedol, že čoraz viac rodín sa navyše rozhodne nechať svoje dcéry rezať v rannom veku - niekedy už v dvoch rokoch, aby sa znížilo fyzické poškodenie a psychická trauma, ktorému sú staršie dievčatá vystavené.

01 - Modified: 2024-03-26 20:14:40 - Feat.: - Title: Situácia na Haiti môže spôsobiť smrť tisícok detí, upozorňuje UNICEF 02 - Modified: 2024-03-13 09:07:03 - Feat.: - Title: V roku 2022 prvýkrát zomrelo menej ako päť miliónov detí do päť rokov 03 - Modified: 2024-02-23 21:58:17 - Feat.: - Title: Tri štvrtiny mladých na Ukrajine potrebujú psychologickú podporu, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-02-23 13:55:26 - Feat.: - Title: Mnohé ukrajinské deti strávili v krytoch až 5000 hodín. Dopady na psychiku sú obrovské 05 - Modified: 2024-01-19 09:31:52 - Feat.: - Title: Ministertvo práce podpísalo spoluprácu s UNICEF, podporuje sociálnu ochranu detí z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 04:23