StoryEditor

Polícia sa zaoberá prípadom obrazu z kaviarne, ktorý vzal dekan košickej fakulty

08.03.2024, 13:29
Autor:
TASRTASR

Dekan Tibor Uhrín priznal svoje pochybenie, zároveň odmietol, že by sa chcel obohatiť.

Polícia sa zaoberá prípadom cenného obrazu, ktorý zmizol zo steny kaviarne v centre Košíc, aj keď následne došlo k jeho vráteniu. Obraz zobral dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Tibor Uhrín.

Priznal svoje pochybenie, zároveň odmietol, že by sa chcel obohatiť. Záležitosťou sa zaoberá aj vedenie univerzity, jej rektor zriadil etickú komisiu. Na prípad upozornil denník Korzár.

Obraz od známej výtvarníčky Herty Ondrušovej-Victorinovej (1912 - 1999) zmizol zo steny kaviarne na košickej Hlavnej ulici. Zvesenie obrazu dekanom dokumentuje videozáznam z bezpečnostnej kamery. Majitelia kaviarne chceli v pondelok (4. 3.) riešiť prípad na polícii, napokon však došlo k vráteniu maľby.

Polícia sa napriek tomu veci venuje. "V súvislosti s udalosťou, ku ktorej došlo v jednej z košických prevádzok, už polícia vo veci koná ex offo (z úradnej povinnosti - pozn. TASR), a to aj napriek tomu, že majiteľ sa síce na útvar Policajného zboru dostavil, ale po chvíli vec odmietol riešiť cestou Policajného zboru," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Polícia podľa nej v súčasnosti zhromažďuje podklady, ktoré by mohli dopomôcť k náležitému objasneniu, prečo k tejto udalosti došlo.

Dekan Uhrín priznáva, že obraz zo steny zložil, pričom uvádza, že nepoznal jeho pôvod ani hodnotu. "Bola to bláznivá recesia, obraz mal byť zvesený a následne vrátený, nebol v tom úmysel sa obohatiť," uviedol.

Pripúšťa pritom svoju chybu alebo zlyhanie. "Áno, samozrejme, bolo to neuvážené, ľutujem takéto konanie a všetkým zainteresovaným sa ospravedlňujem," skonštatoval.

Prijíma aj zodpovednosť v tomto smere. "Áno, komunikujem s rektorom univerzity, ktorý ma po rokovaní s vedením bude riešiť disciplinárne. Hodlám vystúpiť aj pred vedením TUKE, senátom a akademickou obcou FU TUKE, kde chcem tento skutok vysvetliť, úprimne oľutovať a ospravedlniť sa," uviedol.

Ako informovalo vedenie univerzity, záležitosť týkajúca sa dekana fakulty sa rieši v súlade s vnútornou legislatívou TUKE. Rektor univerzity Peter Mésároš menoval etickú komisiu, ktorá danú udalosť prešetrí.

"O záveroch a vyvodených dôsledkoch bude univerzita informovať," uviedol kancelár TUKE Jakub Palša.

01 - Modified: 2024-05-03 14:34:00 - Feat.: - Title: Štát si priznal chybu, obete policajnej akcie vo Vrbnici dostanú odškodné 02 - Modified: 2024-05-03 09:23:24 - Feat.: - Title: Opitý muž si sadol za volant cudzieho auta, nabúral do stĺpa osvetlenia 03 - Modified: 2024-05-03 08:40:41 - Feat.: - Title: Na viac než 26 školách v Bratislave má byť výbušnina, dostali výhražný e-mail. Polícia oznámenia preveruje 04 - Modified: 2024-05-03 14:04:03 - Feat.: - Title: Do gymnázia v českom Litvínove vnikla neznáma osoba, polícia muža zadržala 05 - Modified: 2024-05-03 09:59:53 - Feat.: - Title: Otázny zisk v košickej Steelke. Huta po strate stoviek miliónov od Tarabu balansuje na hrane červených čísel
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 08:10