StoryEditor

Azerbajdžan zintenzívnil zásahy proti novinárom. Úrady zatkli šesť zamestnancov televízie kritickej voči vláde

07.03.2024, 15:19
Autor:
TASRTASR

Ide o ďalší zo zásahov voči nezávislým médiám v tejto kaspickej krajine. Od vlaňajšieho novembra zatkli najmenej desať ďalších reportérov.

Azerbajdžanské úrady zatkli šesť zamestnancov média kritického voči vláde tamojšieho prezidenta Ilhama Alijeva, uviedol vo štvrtok jeho šéfredaktor. Ide o ďalší zo zásahov voči nezávislým médiám v tejto kaspickej krajine, informuje agentúra AFP.

Stopka pre nezávislé médiá

Azerbajdžan v uplynulých mesiacoch zintenzívnil zásahy proti novinárom, ktorí odhaľujú úplatkárstvo vo vysokých kruhoch. Azerbajdžan - s Alijevom na čele od roku 2003 - je už dlho obviňovaný ľudskoprávnymi skupinami z potláčania opozičných médií a nezávislej žurnalistiky.

Azerbajdžanská polícia v stredu prehľadala kancelárie televíznej stanice Toplum, uviedla pre AFP jej šéfredaktorka Chadídža Ismajilová. "Polícia zadržala šesť zamestnancov Toplum TV a politického aktivistu Akifa Gurbanova na základe falošných tvrdení o nelegálnom obchodovaní s devízami," dodala.

image

Lídri Arménska a Azerbajdžanu sa stretli v Mníchove, rokovali o mierovej dohode

"Neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie toho, čo sa deje. Zdá sa, že krajina chce úplne zlikvidovať nezávislé médiá, aby nezostali žiadne platformy pre kritické názory," tvrdí Ismajilová. Súd v Baku má do 48 hodín rozhodnúť o ich predbežnej väzbe.

Azerbajdžanské ministerstvo vnútra potvrdilo, že prehľadalo kancelárie spoločnosti Toplum TV. Od vlaňajšieho novembra bolo v Azerbajdžane zatknutých najmenej desať ďalších novinárov.

Očierňujúca kampaň

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International minulý rok v decembri označila obvinenia vznesené proti daným subjektom za "falošné", pričom upozornila, že zásahy voči tamojším médiám sa stupňujú.

Ismajilovú, oceňovanú investigatívnu novinárku a bojovníčku proti korupcii, v septembri 2015 odsúdili na sedem a pol roka vo väzení v súvislosti s obvineniami z korupcie, čo vyvolalo medzinárodné odsúdenie. V máji 2016 ju podmienečne prepustili.

image

Azerbajdžan plánuje rozpútať vojnu proti Arménsku, tvrdí arménsky premiér

Ismajilová v roku 2012 obvinila vládu, že proti nej vedie očierňujúcu kampaň, keď bola na internete zverejnená nahrávka sexuálneho charakteru nakrútená skrytou kamerou nainštalovanou v jej byte.

V uniknutej diplomatickej správe z roku 2009, ktorú zverejnil webový portál WikiLeaks, ju Alijev označil za "nepriateľa vlády".

 

 

01 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 04 - Modified: 2024-04-23 12:16:08 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty 05 - Modified: 2024-04-19 18:13:02 - Feat.: - Title: Arménsko sa dohodlo s Azerbajdžanom, že mu vráti štyri dediny. Boli obsadené 30 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 15:55