StoryEditor

Košická nemocnica funguje po požiari bez obmedzení, uzavretá je len časť kliniky

07.03.2024, 15:01
Autor:
TASRTASR

Všetci siedmi pacienti, ktorých pre nadýchanie sa splodinami transportovali do nemocnice v Šaci, sú mimo ohrozenia života.

Všetky medicínske programy a služby Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice fungujú po štvrtkovom požiari bez obmedzení, uzavretá je len časť kliniky, kde vznikol. Na tlačovom brífingu to uviedol riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa.

"Chod nemocnice je v tejto chvíli úplne normálny s výnimkou jednej štvrtiny jedného poschodia, kde bol požiar. Jedno oddelenie, kde samotný požiar bol, je zničené, a celý tento priestor je uzavretý," povedal. Prednosta I. psychiatrickej kliniky Jozef Dragašek spresnil, že ide o akútne mužské oddelenie kliniky.

image

Veľký požiar v Košiciach: Hlásia deväť zranených, odhad škôd v nemocnici Louisa Pasteura je 100-tisíc eur

Všetci siedmi pacienti, ktorých pre nadýchanie sa splodinami transportovali do nemocnice v Šaci, sú podľa UNLP mimo ohrozenia života.

"Poniektorí sa už vrátili späť k nám na liečbu svojich základných ochorení, alebo boli presunutí do domáceho ošetrenia. Čo sa týka pacientov, všetko je úplne pod kontrolou, v poriadku. Žiaden ďalší z pacientov, ktorých tu máme, nemal problémy. Jediný diskomfort bolo to, že v noci ich zobudili a na hodinku museli opustiť svoju posteľ," povedal Beňa s tým, že pokračujú v liečebnom procese.

Časť pacientov podľa Dragašeka ešte v noci previezli na 2. psychiatrickú kliniku, ktoré je súčasťou pracoviska UNLP na Rastislavovej ulici. Súčinnosť poskytli aj liečebne v Rožňave, Trebišove či Plešivci.

"Sme jednou z najväčších kliník v tejto nemocnici a najväčšou psychiatrickou klinikou na Slovensku. Máme k dispozícii aj ďalšie oddelenia v rámci našej kliniky, takže tá distribúcia a manažment pacientov išiel relatívne ľahko. Situácia je stabilizovaná a v rámci dnešného dňa budeme mať k dispozícii minimálne 12 lôžok na psychiatrickej klinike a rovnako ostáva aj rezerva pre pacientov, ktorí môžu byť akútne prijatí na naše pracoviská," doplnil prednosta s tým, že pre možné prechodné zhoršenie klinického stavu pacientov v dôsledku stresovej situácie nasadili aj krízový psychologický intervenčný tím.

Beňa pripustil, že požiar mohol spôsobiť jeden z pacientov, pričom pravdepodobne nevznikol na izbe pacienta.

Požiar v UNLP so silným zadymením vypukol zhruba hodinu po polnoci na I. psychiatrickej klinike, ktorá sa nachádza na štvrtom poschodí nemocnice na Triede SNP. Uhasiť sa ho podarilo skoro ráno.

Z monobloku evakuovali 404 zo 766 ľudí. Podľa hasičov sa pri požiari v dôsledku nadýchania splodín zranilo deväť ľudí, výšku priamej škody predbežne určili na 100-tisíc eur. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že situácia je pod kontrolou.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 06:07