StoryEditor

Nemecká vláda by mala byť na sieti TikTok, myslí si Scholz

01.03.2024, 15:19
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ čo nemeckí politici a politické strany hlavného prúdu sa na sociálnych sieťach príliš výrazne neprezentujú, AfD už využíva TikTok na oslovovanie mladších voličov.

Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že spolková vláda si chce otvoriť účet na sociálnej sieti Tiktok. Takúto potrebu vyvoláva silná prítomnosť krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko na sociálnych sieťach, vrátane čínskeho TikToku. Užívanie tejto platformy však vyvoláva bezpečnostné obavy, pripomína dnes agentúra Reuters.

Zatiaľ čo nemeckí politici a politické strany hlavného prúdu sa na sociálnych sieťach príliš výrazne neprezentujú, AfD už využíva TikTok na oslovovanie mladších voličov pred sériou tohtoročných komunálnych a krajinských volieb. AfD, ktorá sa počas uplynulého roka v prieskumoch voličskej podpory umiestňovala na druhom mieste, má len na facebooku viac ako dvojnásobok priaznivcov ako mainstreamovej politickej strany, vyplýva z analýzy politického poradcu Johannesa Hilljeho.

AfD má tiež zhruba desaťkrát viac odberateľov na videoportáli YouTube a jej videá sú tiež desaťkrát častejšie zobrazované na sieti TikTok.

Keď dostal Scholz vo štvrtok večer na debate s občanmi v Drážďanoch otázku na tento nepomer, Scholz podľa Reuters povedal, že vláda zriadenie účtu na čínskej sociálnej sieti zvažuje. "A ja si myslím, že je to správne," povedal kancelár.

Nemecké bezpečnostné úrady varovali pred užívaním aplikácie kvôli obavám, že by čínska vláda mohla s platformou zdieľať údaje alebo ovplyvňovať užívateľov. Krajiny ako Spojené štáty, Británia a Austrália pritom už vlani zakázali zamestnancom vlády používať Tiktok na služobných mobiloch.

Hovorca nemeckej vlády dnes podľa Reuters povedal, že Berlín pred založením účtu musí situáciu najskôr dôkladne preskúmať. "Ale TikTok je v podstate platforma, ktorú zvlášť intenzívne používajú mladí ľudia a my to musíme uznať napriek všetkej oprávnenej kritike platformy," dodal hovorca.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 02:06