StoryEditor

Meta prestane v Austrálii platiť vydavateľom za spravodajský obsah

01.03.2024, 10:04
Autor:
ČTKČTK

Vydavatelia správ a vlády, napríklad práve tá austrálska, argumentujú tým, že Facebook a Google nespravodlivo ťažia z príjmov z reklamy, keď sa na ich platformách objavujú odkazy na spravodajské články.

Spoločnosť Meta Platforms prestane platiť austrálskym vydavateľom za spravodajský obsah, ktorý sa objavuje na Facebooku. S odvolaním sa na oznámenie firmy o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Začína sa tak podľa nej nová bitka s Canberrou, ktorá ostatné krajiny inšpirovala zákonom, ktorý prinútil internetových gigantov uzatvárať licenčné zmluvy. Toto rozhodnutie stavia spoločnosť Meta proti austrálskej vláde a jej zákonu z roku 2021. Najväčšie austrálske médiá ho odsúdili a označili za útok na odvetvie.

Vydavatelia správ a vlády, napríklad práve tá austrálska, argumentujú tým, že Facebook a Google nespravodlivo ťažia z príjmov z reklamy, keď sa na ich platformách objavujú odkazy na spravodajské články. Meta propagáciu spravodajského a politického obsahu obmedzuje a tvrdí, že odkazy na správy teraz tvoria len zlomok obsahu.

Meta prestane v Austrálii a Spojených štátoch používať záložku na zobrazovanie správ, uviedla firma vo vyhlásení. "Nebudeme v týchto krajinách uzatvárať nové obchodné zmluvy na tradičný spravodajský obsah a nebudeme ponúkať nové produkty siete Facebook určené špeciálne pre vydavateľov spravodajstva," dodala. Meta tiež pripomenula, že vlani záložku zrušila v Británii, Francúzsku a Nemecku.

"Myšlienka, že jedna spoločnosť môže profitovať z investícií ostatných, a to nielen z investícií do kapitálu, ale aj z investícií do ľudí, z investícií do žurnalistiky, je nespravodlivá," povedal novinárom premiér Anthony Albanese. Vláda sa o ďalšom postupe poradí s ministerstvom financií a austrálskym úradom pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov ACCC.

Podľa zákona z roku 2021 musí vláda krajiny rozhodnúť, či určí sprostredkovateľa, ktorý stanoví poplatky spoločnosti Meta a prípadne jej uloží pokutu, ak nebude spolupracovať. Väčšina zmlúv spoločnosti Meta s austrálskymi médiami bola uzatvorená na tri roky a ich platnosť tento rok vyprší.

01 - Modified: 2024-05-01 14:35:00 - Feat.: - Title: Austrálsky premiér označil násilie páchané na ženách za "národnú krízu" 02 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 03 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 04 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 05 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 05:46