StoryEditor

Miera inflácie v Nemecku vo februári spomalila na 2,5 percenta

29.02.2024, 21:02
Autor:
ČTKČTK

Nemecké hospodárstvo, ktoré je najväčšie v Európe a ktorého kondícia je kľúčová pre české firmy, prechádza zložitým obdobím. Nemecká vláda odhaduje, že hrubý domáci produkt sa v tomto roku zvýši len o 0,2 percenta.

Miera inflácie v Nemecku vo februári spomalila na 2,5 percenta z januárových 2,9 percenta. Oznámil to dnes v predbežnej správe Spolkový štatistický úrad. Ten zároveň uviedol, že podľa metodiky výpočtu Európskej únie sa inflácia v Nemecku znížila na 2,7 percenta z januárového tempa 3,1 percenta.

"Očakávaná miera inflácie vo februári bude 2,5 percenta. To je najnižšia hodnota od júna 2021, keď predstavovala 2,4 percenta, "uviedol Štatistický úrad. Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa potraviny a energie, však podľa predbežných údajov zostane na januárových 3,4 percenta.

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že Európska centrálna banka v tomto roku začne znižovanie úrokových sadzieb. Vývoj jadrovej inflácie v Nemecku však podľa analytikov hovorí v prospech neochoty ECB signalizovať, že prvé zníženie úrokov sa uskutoční už v najbližšom čase.

"Bez zahrnutia vrtkavých cien energie a potravín inflácia takmer neklesá," uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Commerzbank Jörg Krämer. "Čas ešte nie je zrelý na to, aby ECB znižovala úrokové sadzby," dodal. Tiež analytik Carsten Brzeski z firmy ING v súvislosti s vývojom jadrovej inflácie v Nemecku varoval pred predčasným znížením úrokov v eurozóne.

Štatistici uviedli, že napriek ukončenej regulácii cien plynu, elektriny a vykurovacieho oleja a napriek januárovému zvýšeniu poplatkov za emisie oxidu uhličitého pri fosílnych palivách boli ceny energií vo februári medziročne o 2,4 percenta nižšie.

Spomalil tiež rast cien potravín, ktoré boli medziročne o 0,9 percenta vyššie, čím sa podľa Štatistického úradu dostali prvýkrát od novembra 2021 pod všeobecnú mieru rastu cien. V januári boli ceny potravín medziročne o 3,8 percenta vyššie.

Inflácia v Nemecku za celý minulý rok predstavovala 5,9 percenta, v prepočte podľa unijnej metodiky to bolo šesť percent.

Nemecké hospodárstvo, ktoré je najväčšie v Európe a ktorého kondícia je kľúčová pre české firmy, prechádza zložitým obdobím. Nemecká vláda odhaduje, že hrubý domáci produkt sa v tomto roku zvýši len o 0,2 percenta.

Inflácia by podľa vládneho výhľadu potom mohla predstavovať 2,8 percenta. Výraznejšie oživenie nemeckej ekonomiky nastane podľa ministra hospodárstva Roberta Habecka až na budúci rok, keď by sa HDP mohol zvýšiť o jedno percento a kedy miera inflácie podľa odhadu klesne na dve percentá.

Banková spoločnosť KfW dnes upozornila, že terajší pokles inflácie by mal pomôcť k výraznému rastu reálnych miezd zamestnancov v Nemecku. "To je dôležité k tomu, aby sa ekonomika opäť postavila na nohy," dodala.

V piatok zverejní európsky štatistický úrad Eurostat rýchly odhad februárového vývoja inflácie v celej eurozóne. Podľa agentúry Reuters sa predpokladá, že medziročná miera inflácie v eurozóne vykáže za február pokles na 2,5 percenta, z januárových 2,8 percenta. Mala by tak zostať nad dvojpercentným cieľom ECB.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 04:38