Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, predseda ukrajinskej Najvyššej rady Ruslan Stefančuk a predseda českého Senátu Miloš Vystrčil pózujú pred spoločnou večerou parlamentných lídrov krajín V4. FOTO: TASR/ Barbora Vizváryová
StoryEditor

V Prahe sa začal parlamentný samit V4, Česko naň prizvalo aj Ukrajinu

29.02.2024, 10:23
Autor:
TASRTASR

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil pred samitom podotkol, že názory krajín na agresiu na Ukrajine sú rozdielne, ale politici sú tu preto, aby spolu komunikovali a hľadali riešenie.

V Prahe sa vo štvrtok dopoludnia začal parlamentný samit krajín Vyšehradskej štvorky, ktorý je tentokrát čiastočne rozšírený aj o Ukrajinu. Zástupcov zákonodarných zborov privítala v Lichtenštajnskom paláci predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová a predseda Senátu Miloš Vystrčil.

Slovensko na stretnutí zastupuje predseda NR SR Peter Pellergini.

Zástupcovia parlamentov sa zišli už v stredu na pracovnej večeri v sídle českého Senátu. Do hlavného mesta ČR na dvojdňové stretnutie pricestoval predseda poľského Sejmu Szymon Holownia, predsedníčka poľského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská, podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska Csaba Hende a tiež predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

Pellegrini do Prahy priletel priamo z pracovnej návštevy Írska, preto na stredajšiu galavečeru zhruba hodinu meškal.

image

Mesežnikov: Fico chce pomôcť Pellegrinimu, ktorý nerastie. Preto otvoril tému slovenských vojakov na Ukrajine

Štvrtkový samit je rozdelený do dvoch častí. Najskôr budú politici rokovať len vo formáte V4, a to o spolupráci krajín v oblasti ekonomickej, energetickej a migračnej politiky. Druhá časť samitu sa týka ruskej agresie na Ukrajine, preto sa uskutoční v rozšírenom formáte aj s jej zástupcami.

Hosťujúca ČR prizvala Stefančuka podľa vyjadrenia českého parlamentu "s ohľadom na mimoriadne geopolitické dianie". Šéfka snemovne dodala, že je podľa nej dôležité niektorým politikom pripomenúť, že agresiu na Ukrajine rozpútalo Rusko, ktorého režim je zodpovedný za smrť tisícov nevinných ľudí.

image

Fico v Prahe salutoval demonštrantom, ktorí ho vypískali. Lídri V4 sa nezhodli ani pred kamerami

Vystrčil pred samitom podotkol, že názory krajín na agresiu na Ukrajine sú rozdielne, ale politici sú tu preto, aby spolu komunikovali a hľadali riešenie.

V utorok sa v Prahe v rámci platformy V4 stretli predsedovia vlád. Podľa českého premiéra Petra Fialu sa zhodli na spolupráci v oblasti energetiky a poľnohospodárstva či boja s nelegálnou migráciou, ale rozdeľuje ich postoj k vojne na Ukrajine. Zatiaľ čo ČR a Poľsko chcú Kyjev naďalej podporovať aj vojensky, SR a Maďarsko to odmietajú. Fiala však ocenil zhodu politikov na tom, že ruská agresia na Ukrajine je porušením medzinárodného práva a že napadnutému štátu je potrebné pomáhať.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 00:43