StoryEditor

Opozícii chýbajú pri novele Trestného zákona dôvody na skrátené konanie

27.02.2024, 16:47
Autor:
TASRTASR

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič hovorí o lámaní zákonov cez koleno. Namietal predloženie novely v skrátenom konaní a argumenty vládnej koalície.

Novela Trestného zákona, o ktorej od utorka rokujú poslanci Národnej rady, neobsahuje riadne dôvody na skrátené legislatívne konanie.

Vládnej koalícii to vyčítajú viacerí opoziční poslanci. Parlament už medzitým odobril prerokovanie novely v SLK.

Martin Šmilňák (KDH) pripomenul, že pri skrátenom konaní sa riskuje veľká chybovosť novely. "Riskujeme, že tí, ktorí majú väčšinu v parlamente, pretlačia riešenia, ktoré nie sú v celospoločenskom záujme," povedal v diskusii.

Pri návrhu na SLK sa podľa neho vláda neodvolala ani na jeden dôvod na takýto postup. Argumentuje len spoločenskou objednávkou.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková podotkla, že vláda pri novelizácii trestného práva nenaplnila spoločenskú objednávku a nesplnila ani dôvody na prijatie novely v SLK.

"Spoločenská objednávka bola naozaj urobiť restoratívnu justíciu, ale to ste neurobili. Nemáte na ňu ľudí, nemáte zmenu ustanovení, ktoré by viedli páchateľa, aby nahradil škodu," poznamenala.

Dodala, že v spoločnosti bol dopyt aj po zmenách trestných sadzieb, ale po ich znížení pri drogových trestných činoch a po ich zvýšení pri korupcii. Vláde vyčíta, že nenaplnila ani dopyt po efektivite trestnoprávnych procesov.

Tibor Gašpar (Smer-SD) tvrdí, že Kolíková vkladá do svojich vyjadrení nepravdy. Spoločenskú objednávku, o ktorej hovorila, vyvolala podľa neho opozícia svojimi vyjadreniami, ktoré považuje za strašenie ľudí.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič hovorí o lámaní zákonov cez koleno. Namietal predloženie novely v SLK a argumenty vládnej koalície.

Znásilneným ženám podľa neho vláda napľula do tváre svojimi argumentami pri skrátení premlčacích lehôt v predošlej novele Trestného zákona. Avizoval, že v druhom čítaní predložia jeho poslanci pozmeňujúce návrhy, ktoré by mali nielen vrátiť legislatívu do pôvodného stavu, ale posunúť trestné právo smerom na Západ.

Poslankyňa za PS Beáta Jurík kritizovala postup vládnej koalície, zopakovala aj výhrady voči pôvodnej novele Trestného zákona.

"Nakoniec hovoríte, že novela je dobrá, aj tak ju opravujete," uviedla s tým, že klub PS sa nestotožňuje s návrhom na SLK. Poukázala pritom na predošlú diskusiu k pôvodnej "veľkej" novele, kde sa premlčacie lehoty skrátili. Jurík pripomenula, že vláda mala možnosť lehoty upraviť už pri pôvodnej novele, pretože ich na to upozornili už skôr.

01 - Modified: 2024-04-29 14:19:32 - Feat.: - Title: Už jej neverí ani Fico, znie z PS. Opozícia ide odvolávať Dolinkovú, SaS sa nepridala 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 09:48