Koncept notebooku Lenovo s priehľadným displejom. FOTO: Lenovo
StoryEditor

Priehľadná obrazovka a AI. Lenovo ukazuje novým konceptom schopnosť inovovať

26.02.2024, 12:00
Autor:
ČTKČTK
  • Čínska firma Lenovo predstavila prototyp notebooku s priehľadnou obrazovkou.
  • Okrem špecifickej konštrukcie chce spoločnosť upozorniť aj na schopnosti umelej inteligencie.
  • Koncept sa však predaja nedočká.

Čínsky technologický gigant Lenovo, ktorý je najväčším výrobcom počítačov na svete, predstavil prototyp notebooku s priehľadnou obrazovkou.

Technológia je v niektorých ohľadoch podobná rozšírenej realite, ktorú spopularizovali okuliare alebo náhlavné súpravy, kedy sa digitálny obsah prekrýva s reálnym svetom. Firma prototyp predstavila na veľtrhu bezdrôtových technológií MWC a zatiaľ neplánuje zariadenie predávať, uviedol server televízie CNBC.

Nový produkt má ukázať, ako sa najväčší výrobca počítačov snaží inovovať po rokoch, ktoré boli pre trh s osobnými počítačmi ťažké.

Prítomnosť umelej inteligencie

Schopnosti nového notebooku predviedol zástupca firmy, ktorý na priehľadnú obrazovku umiestnil umelú slnečnicu. Kamera zabudovaná v notebooku bola schopná identifikovať objekt ako slnečnicu a potom o nej poskytnúť informácie pomocou umelej inteligencie (AI).

Notebook je vybavený dotykovou plochou, tzv. trackpadom, ktorý obsahuje okrem iného aj dotykovú klávesnicu. Má tiež štýl, teda tenkú tyčinku s citlivým koncom, slúži na písanie, kreslenie alebo interakciu s dotykovou obrazovkou.

Možné využitie

Nový notebook by mohol nájsť uplatnenie okrem iného v stavebníctve. Ak by napríklad architekt navrhoval prístavbu domu, mohol by dom vidieť cez obrazovku a pomocou štýlu nakresliť svoj návrh, aby predstavil, ako by mohol vyzerať. Rovnako ako pri všetkých nových technológiách sa ale môže časom objaviť možnosť nového, doteraz nepredpokladaného využitia.

Spoločnosť Lenovo často predstavuje koncepčné zariadenia, aby dokázala svoje schopnosti inovovať. Vlani firma na MWC ukázala šikovný telefón s vysúvacou obrazovkou.

Výrobcovia osobných počítačov majú za sebou niekoľko ťažkých rokov. Predaj počítačov sa prudko zvýšil v čase vrcholu pandémie choroby covid-19, po návrate ľudí do práce však predaj začal opäť klesať. Vlani sa podľa spoločnosti Gartner odbyt osobných počítačov znížil takmer o 15 percent.

01 - Modified: 2024-05-06 13:36:03 - Feat.: - Title: Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda 02 - Modified: 2024-05-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá vojenská stíhačka riadená výlučne umelou inteligenciou vzlietla k oblohe. V radoch expertov vyvolala obavy 03 - Modified: 2024-05-03 11:35:00 - Feat.: - Title: Najostrejšia Škoda v histórii? Česi odhaľujú špičkový koncept, pretavia ho na reálne auto 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 13:50:34 - Feat.: - Title: Laptopy z pandémie zostarli a potrebujú upgrade. Svet už nakupuje nové, no Slováci zvolili iný mód
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 18:09