StoryEditor

Ženy vo Vatikáne hovorili o údajnom obťažovaní zo strany vplyvného kňaza

21.02.2024, 23:45
Autor:
ČTKČTK

Obe ženy boli členkami jezuitskej duchovnej komunity, ktorú viedol Mark Rupnik v slovinskej Ľubľane. Podľa nich kňaz zneužíval svoje postavenie duchovného vodcu.

Vo Vatikáne dnes hovorili s novinármi dve ženy o údajnom sexuálnom obťažovaní zo strany vplyvného slovinského kňaza a umelca Marka Rupnika.

Podľa nich ich Rupnik nútil k návštevám erotických kín a k sexu pod zámienkou duchovného rastu, píše agentúra AFP. Ženy upozorňovali, že nad Rupnikom držali vysokí cirkevní činitelia ochrannú ruku, a Vatikán vyzvali, aby nezávisle prešetril obvinenia proti bývalému jezuitovi.

Obe ženy boli členmi jezuitskej duchovnej komunity, ktorú viedol Rupnik v slovinskej Ľubľane. Podľa nich kňaz zneužíval svoje postavenie duchovného vodcu, aby sa domáhal sexuálneho styku a ďalších erotických praktík.

"Hovoril mi, že nedosiahnem duchovný rast, ak neuspokojím jeho sexuálne potreby," uviedla Gloria Brancianiová, ktorá opustila Rupnikovu komunitu v 90. rokoch. Pod zámienkou duchovného rastu ju Rupnik vodil napríklad do erotických kín, povedala novinárom.

Žena tiež uviedla, že jej Rupnik ponúkal sex v trojici s odkazom na svätú trojicu, čo je kresťanská dogma, podľa ktorého Boha tvoria tri entity - otec, syn a duch svätý. Podľa Mirjam Kovačovej, ktorá bola tiež členkou Rupnikovej komunity, kňaz zneužil svojho postavenia a duchovnej moci. Uviedla, že ich Rupnik psychicky šikanoval, ale nezneužil sexuálne.

Podľa Brancianiovej Rupnika chránilo mnohých cirkevných hodnostárov. Anne Barrettová Doyleová z americkej organizácie Bishop Accountability, ktorá sa zaoberá prípadmi zneužitia v cirkvi, Rupnika označila za "mocného kňaza s ochranou v najvyšších poschodiach cirkvi a Vatikánu". Obe ženy vyzvali Vatikán na väčšiu transparentnosť a nezávislé prešetrenie správania kňaza.

Rupnik bol vplyvným jezuitom a tiež katolíckym umelcom, ktorého diela sú v niekoľkých stovkách kostolov. V posledných rokoch ho obvinilo zo sexuálneho zneužitia na 20 žien, z ktorých väčšinu tvoria bývalé aj súčasné mníšky. Rupnik však tvrdenia o zneužití odmieta.

Vatikán v Rupnikovom prípade zatiaľ postupoval mierne a odôvodňoval to okrem iného tým, že niektoré činy boli už premlčané. V roku 2020 bol Rupnik na krátky čas vylúčený z cirkvi, ale potom sa mohol vrátiť.

V minulom roku pápež František nariadil prípad slovinského kňaza znovu vyšetriť nehľadiac na možné premlčanie činov. Vatikánsky hovorca Matteo Bruni agentúre Reuters dnes povedal, že úrady skončili zhromažďovanie poznatkov a teraz zvažujú ďalší postup.

01 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 02 - Modified: 2024-03-12 10:56:41 - Feat.: - Title: Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu 03 - Modified: 2024-03-10 12:30:41 - Feat.: - Title: Pápež nevyzýval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale aby začala rokovania, tvrdí Vatikán 04 - Modified: 2024-03-03 14:53:30 - Feat.: - Title: Vojna nie je cestou k lepšiemu svetu, vraví pápež František 05 - Modified: 2024-03-02 13:04:07 - Feat.: - Title: Pápež František prijal vo Vatikáne nemeckého kancelára Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 11:14