StoryEditor

Japonsko ako prvá krajina vypustí do vesmíru malý drevený satelit

18.02.2024, 21:52
Autor:
ČTKČTK

Družica LignoSat bola skonštruovaná z magnóliového dreva. Toto drevo sa pri experimentoch vykonaných na Medzinárodnej vesmírnej stanici ukázalo ako obzvlášť stabilné a odolné voči praskaniu.

Japonsko sa ako prvá krajina sveta chystá tento rok v lete vypustiť na obežnú dráhu miniatúrny satelit vyrobený z dreva. Cieľom vedcov, ktorí družicu vyvinuli, je bojovať proti znečisteniu kozmu hliníkovými a ďalšími škodlivými časticami. Satelity sa v súčasnej dobe vyrábajú práve z hliníka, titánu či rôznych zliatin. Informoval o tom dnes denník The Guardian.

Družica LignoSat bola skonštruovaná z magnóliového dreva. Toto drevo sa pri experimentoch vykonaných na Medzinárodnej vesmírnej stanici ukázalo ako obzvlášť stabilné a odolné voči praskaniu.

Projekt, na ktorom spolupracuje univerzita v Kjóte a drevárska firma Sumitomo Forestry, má za cieľ otestovať ľahko rozložiteľné materiály ako drevo a zistiť, či by sa mohli stať ekologickou alternatívou ku kovom, z ktorých sa satelity teraz vyrábajú.

"Satelity pri návrate do atmosféry zhoria a vytvoria veľké množstvo miniatúrnych hliníkových častíc, ktoré sa potom niekoľko rokov vznášajú v hornej vrstve atmosféry," uviedol profesor univerzity v Kjóte a japonský astronaut Takao Doi.

image

Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov

Podľa nedávneho výskumu expertov z kanadskej Univerzity Britskej Kolumbie by hliníkové častice zo satelitov vracajúcich sa do atmosféry Zeme mohli spôsobiť vážne stenčenie ozónovej vrstvy, ktorá chráni Zem pred nebezpečným ultrafialovým žiarením.

Japonskí vedci uviedli, že je odolnosť dreva pri testoch, simulujúcich podmienky v kozme, prekvapila. Po prvej fáze testovania na Zemi boli vzorky dreva poslané na ISS, kde boli takmer rok vystavené vonkajším podmienkam. Aj tieto experimenty ukázali veľmi sľubné výsledky.

Vyskúšané boli rôzne typy dreva, napríklad sakurové, ako najvhodnejšie sa ale nakoniec ukázalo magnóliové drevo. "Jedným z cieľov misie bude zmerať deformáciu drevenej štruktúry satelitu," uviedol šéf projektu Kodži Murata,

Podľa Muratu je teraz ešte potrebné definitívne rozhodnúť o tom, ktorá raketa satelit vynesie. Mala by to byť zásobovacia loď Cygnus, ktorá zamieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici v lete, alebo vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX.

Očakáva sa, že sonda – ktorá má veľkosť kávového hrnčeka – bude vo vesmíre operovať najmenej šesť mesiacov.

01 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Satelitné zábery z Marsu vedcom vyrazili dych. Na jednom z najpodivnejších miest planéty boli roztrúsené tisíce pavúkov 02 - Modified: 2024-04-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki 03 - Modified: 2024-04-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 03:07