StoryEditor

Budapešť schváli vstup Švédska do NATO. Na obzore sa črtá zbrojársky obchod, píšu maďarské médiá

18.02.2024, 19:03
Autor:
TASRTASR

Podľa exkluzívnych informácií portálu obe vlády už týždne intenzívne rokujú, pričom vlády Maďarska a Švédska sa snažia o dohodu týkajúcu sa vojenského a obranného priemyslu.

Na obzore sa zrejme črtá nová maďarsko-švédska dohoda v otázke švédskych bojových lietadiel Gripen, uviedol v nedeľu portál index.hu. Podľa neho sa tak otvorí cesta k tomu, aby parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz ratifikovala vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sobotu vystúpil s výročnou správou o stave krajiny, v ktorej okrem iného povedal, že diskusia o vstupe Švédska do NATO sa blíži ku koncu a môže byť ratifikovaná v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu.

Podľa exkluzívnych informácií portálu obe vlády už týždne intenzívne rokujú, pričom vlády Maďarska a Švédska sa snažia o dohodu týkajúcu sa vojenského a obranného priemyslu. Portál pripomína, že Švédi podali žiadosť o vstup do NATO takmer v rovnakom čase ako Fíni, no zatiaľ, čo Budapešť schválila žiadosť Fínska koncom marca minulého roka, Švédsko na maďarskú ratifikáciu ešte stále čaká.

image

Maďarsko chce schváliť vstup Švédska do NATO. Obnovujeme dôveru, povedal Orbán

"Čím rýchlejšie Maďarsko prijme rozhodnutie o ratifikácii, tým rýchlejšie sa budeme môcť rozprávať o veciach, o ktorých sa dá diskutovať, len ak bude členom NATO aj Švédsko. Otázka stíhačiek Gripen je dôležitou témou, dlhoročnou spoluprácou, ktorá sa môže ďalej rozvíjať, ak sa aj Švédsko pripojí k NATO," pripomenul index.hu slová švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona z 1. februára pred summitom v Bruseli, kde sa Kristersson krátko neformálne stretol s Orbánom.

Podľa servera Maďarsko získalo od Švédska 14 kusov JAS-39 Gripen v rámci nájomnej zmluvy z roku 2001, ktorú naposledy upravili v roku 2012. Táto zmluva v roku 2026 vyprší. Obe strany by sa však mohli dohodnúť na spolupráci aj v iných oblastiach obranného priemyslu, ktorá by bola výhodná pre maďarské ozbrojené sily.

Isté však je, že o tejto spolupráci prebehli rokovania na úrovni predsedov vlád a že sa o tom bude hovoriť v rámci stredajšieho rokovania Orbánovej vlády. A keďže mimoriadna schôdza parlamentnej frakcie bude tiež v stredu (ešte pred rozhodnutím parlamentu), je možné, že rozhodnutie vlády o nových obstarávaniach otvorí cestu, aby poslanci Fideszu hlasovali za vstup Švédska do NATO, píše index.hu.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 02:48