StoryEditor

Cameron vyzval Čínu, aby využila vplyv na Irán na jemenských húsíov

17.02.2024, 08:46
Autor:
ČTKČTK

Čínsky minister zahraničia uviedol, že obe strany by mali posilniť strategickú komunikáciu a zohrávať úlohu pri presadzovaní bezpečnosti a udržiavaní mieru.

Britský minister zahraničia David Cameron pri stretnutí s čínskym náprotivkom Wangom I v Mníchove vyzval Peking, aby využil svoj vplyv na Irán na tlak na jemenských Húsíov útočiacich v Červenom mori. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie britskej diplomacie.

Teheránom podporovaní povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdia, že ich akcie sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde.

Spojené štáty a Británia na útoky opakovane reagovali použitím sily, úplne zastaviť sa im ich však stále nepodarilo.

Podľa dnešného vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang uviedol, že obe strany by mali posilniť strategickú komunikáciu a zohrávať úlohu pri presadzovaní bezpečnosti a udržiavaní mieru. Dodal, že Peking a Londýn by sa mali spoločne usilovať o "zbližovanie záujmov" a náležite riešiť vzájomné rozdiely a rozpory, aby sa vzťahy vrátili na správnu cestu.

Cameron tiež pri stretnutí s Wangom na okraj mníchovskej bezpečnostnej konferencie prezentoval britský postoj k stavu ľudských práv v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a v Hongkongu a otvoril prípad britských poslancov, na ktorých Čína uvalila sankcie.

Opätovne tiež vyzval na prepustenie hongkongského mediálneho magnáta Jimmyho Laia, ktorý je obžalovaný z porušenia kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti.

Vlaňajšie rozhodnutie ministerského predsedu Rishiho Sunaka vymenovať expremiéra Camerona za šéfa britskej diplomacie medzi niektorými zákonodarcami vládnej Konzervatívnej strany obavy, čo to bude znamenať pre vzťahy s Pekingom.

Cameron v roku 2015 ohlasoval "zlatú éru" vo vzťahoch s Čínou, ktorá však podľa Sunaka skončila. Sunak sa namiesto toho snaží vyvážiť národnobezpečnostné záujmy lepšou spoluprácou v oblasti obchodu či zmeny klímy, pripomenul Reuters.

01 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov 02 - Modified: 2024-05-10 07:22:03 - Feat.: - Title: Iránci rozhodujú v druhom kole volieb o obsadení 45 parlamentných kresiel 03 - Modified: 2024-05-10 06:39:15 - Feat.: - Title: Filipíny volajú po vyhostení čínskych diplomatov. Dôvodom je "zákerná dezinformačná kampaň" 04 - Modified: 2024-05-10 05:39:34 - Feat.: - Title: Iránskeho režiséra Rasúlofa odsúdili na osem rokov väzenia a zbičovanie. Tesne pred jeho odchodom do Cannes 05 - Modified: 2024-05-09 19:11:36 - Feat.: - Title: Srbsko podpísalo s Čínou dohodu o spolupráci v oblasti energetiky. Súčasťou je miliardová investícia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 20:45