StoryEditor

Účinnosť zákona o výstavbe sa posúva o jeden rok, rozhodol parlament

13.02.2024, 19:19
Autor:
TASRTASR

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh výborov, ktorým sa upravuje aj možnosť rozhodnutia o umiestnení stavieb jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením.

Účinnosť zákona o výstavbe sa posúva o jeden rok, teda na 1. apríla 2025. Návrh novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v utorok poslanci Národnej rady definitívne schválili. O návrhu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

"Primárnym podnetom na spracovanie návrhu zákona je naliehavá požiadavka oddialiť nadchádzajúcu účinnosť zákona o výstavbe v znení neskorších predpisov v súvislosti s nepripravenosťou na spustenie povoľovacích procesov podľa novej legislatívy o výstavbe. Navrhuje sa odloženie účinnosti zákona o výstavbe o jeden rok, t. j. do 1. apríla 2025," uvádza sa v materiáli k návrhu novely zákona.

Nová stavebná legislatíva mala začať platiť od 1. apríla 2024. K tomuto dátumu však do účinnosti vstúpi len jej časť, a to zákon o územnom plánovaní.

image

Politická taktika alebo obštrukcia s podpisom? Vychádzame len z vyjadrení prezidentky, tvrdí Gašpar

Hlavnými dôvodmi posunutia platnosti zákona o výstavbe sú podľa ministerstva dopravy najmä nepripravenosť začlenenia povoľovacích procesov stavieb, ktoré podliehajú procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Problémom je i časový sklz pri príprave potrebných vyhlášok či formulárov aj omeškanie prípravy digitalizácie konaní vo výstavbe. Ďalším dôvodom je aj nedostatočné personálne obsadenie Úradu pre územné plánovanie vyškolenými odbornými zamestnancami na uskutočnenie preberaného rozsahu povoľovacích konaní.

Cieľom niekoľkých zmien v aktuálne platnom stavebnom zákone je podľa rezortu skrátiť dobu prípravy stavieb, najmä doby administratívneho posudzovania vo fáze povoľovania stavieb, v prechodnom období, teda do nadobudnutia účinnosti zákona o výstavbe.

Podľa ministerstva dopravy, vzhľadom na dočasnosť a naliehavosť úpravy, zákon nemá ambíciu riešiť rozsiahlu novelu platného stavebného zákona ani zásadným spôsobom upravovať súvisiace predpisy.

image

Väzenie na „splátky“ bude závisieť od novely. Ficov kabinet však chystá ďalšie dva PPP projekty

"Cieľom je urýchlene vykonať legislatívne úpravy tak, aby sa eliminovalo riziko spustenia nepripravených procesov vo výstavbe a v prechodnej dobe sa v čo najväčšej miere využili existujúce inštitúty stavebného práva," priblížil rezort dopravy v dôvodovej správe.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh výborov, ktorým sa upravuje aj možnosť rozhodnutia o umiestnení stavieb jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením. Má sa tak urobiť tzv. obálkovým spôsobom.

Minister dopravy Jozef Ráž priblížil princíp obálkového spôsobu. Vnútornú stavbu projektov bude podľa Ráža určovať stavebné povolenie. Vnútorné usporiadanie objektov tak má byť nutné v rámci stavebného povolenia.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 05 - Modified: 2024-04-25 07:27:57 - Feat.: - Title: Poslanci dnes ráno rokujú o skrátených legislatívnych konaniach
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 06:20