StoryEditor

Pri vzdušných útokoch Izraela v Sýrii zomreli traja ľudia

10.02.2024, 13:22
Autor:
TASRTASR

Útoky prišli zo smeru Izraelom okupovaných Golanských výšin, uviedla sýrska štátna agentúra SANA, ktorá citovala nemenovaného vojenského predstaviteľa.

Tri osoby zahynuli v sobotu pri vzdušných útokoch Izraela na predmestie sýrskeho hlavného mesta Damask, oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Útoky prišli zo smeru Izraelom okupovaných Golanských výšin, uviedla sýrska štátna agentúra SANA, ktorá citovala nemenovaného vojenského predstaviteľa. Agentúra dodala, že vzdušnej obrane sa podarilo niektoré útoky odraziť. Tie, ktoré zasiahli pozemné ciele, podľa nej spôsobili "nejaké materiálne škody".

Jeden z útokov podľa SOHR zasiahol západne od Damasku rezidenčnú budovu a vyžiadal si tri obete na životoch. Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán pritom uviedol, že nedokáže bezprostredne povedať, či boli zabití bojovníci.

Podľa agentúry AFP bol izraelský útok zameraný na oblasť s prepychovými budovami ležiacu neďaleko Damasku. Rahmán dodal, že pri útokoch na štvrť, kde sa nachádzajú vily, v ktorých bývajú vysokopostavení vojenskí a iní predstavitelia, sa zranilo mnoho ľudí.

K útokom prišlo niekoľko hodín po tom, čo bola oblasť pri vojenskom letisku západne od Damasku vystavená raketovým útokom, uviedlo SOHR. Pozorovateľské centrum neuviedlo, kto bol za útokom. Podľa sýrskeho ministerstva obrany však vzdušný priestor Sýrie narušili drony prichádzajúce zo smeru Golanských výšin. Rezort dodal, že vzdušná obrana drony zostrelila západne od Damasku.

Od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podnikol Izrael stovky vzdušných útokov na územie Sýrie, s ktorou zdieľa na severe hranice.

Pri útokoch sa pritom izraelská armáda zameriava predovšetkým na Iránom podporované sily vrátane bojovníkov Hizballáhu ako aj na pozície sýrskej armády. Izrael sa k jednotlivým útokom v Sýrii vyjadruje len zriedkavo, no viackrát zopakoval, že nedovolí Iránu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby rozšíril svoju prítomnosť v regióne.

V súčasnosti pritom po celom Blízkom východe narastá napätie vzhľadom na vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

 

01 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 02 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 03 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 04 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 05 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 11:55