StoryEditor

Marianne Williamsonová odstúpila z boja o demokratickú nomináciu do amerických prezidentských volieb

08.02.2024, 07:27
Autor:
TASRTASR

Williamsonová podľa svojich skorších slov uvažovala o skončení kampane už v januári, a síce po svojom slabom výsledku z tzv. primárok demokratov v štáte New Hampshire, kde získala len päťtisíc hlasov.

Americká spisovateľka, autorka spirituálnej literatúry, Marianne Williamsonová oznámila, že odstupuje z boja o nomináciu Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA, v ktorom bol jej najväčším súperom úradujúci americký prezident Joe Biden. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a stanice CNN.

"Veľmi si vážim všetkých skvelých ľudí, ktorí ma sprevádzali na našej spoločnej politickej ceste v priebehu posledných desiatich mesiacov. Hoci je miera nášho neúspechu všetkým zrejmá, skutočná je aj miera úspechu," uviedla Williamsová vo vyhlásení, ktoré prostredníctvom e-mailu zaslala v stredu večer miestneho času svojim podporovateľom.

image

Senátom USA neprešiel návrh spájajúci sprísnenie migrácie a pomoc Ukrajine, Republikáni ho zablokovali

Williamsonová podľa svojich skorších slov uvažovala o skončení kampane už v januári, a síce po svojom slabom výsledku z tzv. primárok demokratov v štáte New Hampshire, kde získala len päťtisíc hlasov. Vtedy sa však rozhodla v kampani ešte pokračovať. Z boja sa tak napokon stiahla až po utorňajších primárkach v Nevade, v ktorých s prehľadom zvíťazil Biden.

Williamsonová sa pokúšala nomináciu demokratickej strany do volieb získať už v roku 2020. Aj vtedy sa napokon z boja stiahla. Stihla sa však viackrát dostať na titulky novín, a to napríklad svojou výzvou na "morálne povstanie" proti vtedajšiemu prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi či návrhom na vytvorenie tzv. ministerstva mieru.

Biden nemá v boji o demokratickú nomináciu do novembrových volieb vážneho rivala, hoci formálne s ním o ňu ešte súperí minnesotský kongresman Dean Phillips. Vo všetkých doterajších primárkach však úradujúci prezident s prehľadom zvíťazil, dokonca aj v New Hampshire, kde v dôsledku sporov okolo termínu ich konania napokon ani nefiguroval na hlasovacích lístkoch, no voliči ho na ne napriek tomu dopisovali.

01 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 04 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych 05 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 09:22