Izraelský premiér Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské víťazstvo v Pásme Gazy je podľa Netanjahua na dosah. Prímerie odmietol

07.02.2024, 19:49
Autor:
ČTKČTK

Hamas v utorkovej odpovedi na sprostredkovaný návrh ďalšej dohody s Izraelom predložil vlastný plán prímeria, ktoré by trvalo v troch fázach celkovo štyri a pol mesiaca.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes večer v prejave odmietol požiadavky palestínskeho radikálneho hnutia Hamas ohľadom prímeria v Pásme Gazy a uviedol, že za jediné riešenie pokladá izraelské víťazstvo.

To by podľa neho mohlo prísť v poriadku mesiacov. Informuje o tom agentúra AP. Premiér hovoril v Jeruzaleme po stretnutí s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom, ktorý bude mať podľa AP ešte dnes tiež tlačovú konferenciu.

Absolútne víťazstvo

"Sme na ceste k absolútnemu víťazstvu. Víťazstvo je na dosah, "povedal Netanjahu s tým, že sa Izraelu vojnu podarí vyhrať v poriadku mesiacov, píše web The Times of Israel.

Hamas v utorkovej odpovedi na sprostredkovaný návrh ďalšej dohody s Izraelom predložil vlastný plán prímeria, ktoré by trvalo v troch fázach celkovo štyri a pol mesiaca.

image

Viac než polovica Izraelčanov uprednostňuje návrat rukojemníkov pred porážkou Hamasu, ukázal prieskum

Počas nich by Hamas prepustil všetkých zostávajúcich rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov, izraelské sily by sa stiahli z Pásma Gazy a bola by uzavretá dohoda o ukončení vojny. Ešte pred večerným prejavom izraelského premiéra však viaceré izraelské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje písali, že Izrael na požiadavky Hamasu na ukončenie vojny a prepustenie väzňov nepristúpi.

Predseda izraelskej vlády tiež zopakoval, že izraelským cieľom v konflikte je zničiť Hamas, oslobodiť rukojemníkov a zabezpečiť, aby Pásmo Gazy už pre Izrael nepredstavovalo hrozbu.

Akúkoľvek dohodu, ktorá by ponechala Hamasu plnú alebo čiastočnú kontrolu nad Pásmom Gazy, Netanjahu vylúčil. Izrael je podľa neho "jedinou mocnosťou" schopnou dlhodobo zabezpečiť bezpečnosť.

Izraelské obvinenia

Premiér tiež vyzval na nahradenie agentúry OSN pre palestínskych utečencov UNRWA, ktorá čelí izraelskému obvineniu, že sa jej zamestnanci podieľali na októbrových teroristických útokoch Hamasu na Izrael.

Izraelská armáda podľa Netanjahua v Pásme Gazy dosahuje "bezprecedentné" úspechy a mieni sa v ďalšej fáze boja zamerať na mesto Rafáh na hranici s Egyptom. Práve tam sa pritom uchýlilo mnoho civilistov, ktorých boje vyhnali zo severnej časti Pásma Gazy. Hlboké znepokojenie z chystaných izraelských operácií v tejto oblasti dnes vyjadril generálny tajomník OSN António Guterres.

image

Izraelské námorníctvo zasiahlo potravinový konvoj v Pásme Gazy, upozorňuje agentúra OSN

Víťazstvo nad Hamasom bude podľa Netanjahua znamenať "víťazstvo slobodného sveta". Premiér tiež vyhlásil, že oslobodenie rukojemníkov odvlečených do Pásma Gazy je stále hlavnou prioritou. Šanca na ich oslobodenie podľa neho ale zvýši vojenský tlak na Hamas. "Deň potom je dňom po Hamase," uviedol Netanjahu.

Izrael v Pásme Gazy vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré USA aj Európska únia označujú za teroristické a ktoré vlani 7. októbra vykonalo masívny cezhraničný útok na Izrael, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí.

Ďalších asi 250 osôb palestínski ozbrojenci uniesli do Pásma Gazy, zhruba stovku z nich prepustili počas doposiaľ jediného prímeria na konci novembra. Izraelská odveta si podľa dnešnej bilancie úradov ovládaných Hamásom za štyri mesiace bojov vyžiadala životy najmenej 27.708 Palestínčanov. Tieto údaje však nemožno overiť a zahŕňajú aj zabitých bojovníkov Hamasu a iných ozbrojených skupín.

01 - Modified: 2024-02-07 18:08:18 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie, vojaci pôjdu do Rafahu 02 - Modified: 2024-02-07 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako zmraziť stret medzi Hamasom a Izraelom? Šéfdiplomat Blinken vyrazil na Blízky východ s jasnou stratégiou 03 - Modified: 2024-02-07 09:43:27 - Feat.: 1 - Title: Viac než polovica Izraelčanov uprednostňuje návrat rukojemníkov pred porážkou Hamasu, ukázal prieskum
01 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 02 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-05-02 21:25:43 - Feat.: - Title: UNESCO udelila cenu za slobodu tlače palestínskym novinárom v Gaze 04 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 05 - Modified: 2024-05-02 17:47:41 - Feat.: - Title: Parížska univerzita odmietla požiadavky študentov o Izraeli, tí chystajú hladovku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 17:05