StoryEditor

Indická herečka chcela podporiť kampaň na prevenciu rakoviny, predstierala smrť

05.02.2024, 15:28
Autor:
ČTKČTK

Instagramový účet Púnam Pándejovej, ktorý sleduje 1,3 milióna ľudí, v piatok uvádzal, že 32-ročná herečka "s chorobou statočne bojovala" a zomrela.

Indická herečka predstierala vlastnú smrť v rámci kampane na sociálnych sieťach, ktorá mala za cieľ pozdvihnúť povedomie o rakovine krčka maternice. O deň neskôr svoj údajný skon sama vyvrátila. Jej fingovaná smrť vzbudila debatu o etických hraniciach mediálnych kampaní, napísala britská stanica BBC.

Instagramový účet Púnam Pándejovej, ktorý sleduje 1,3 milióna ľudí, v piatok uvádzal, že 32-ročná herečka "s chorobou statočne bojovala" a zomrela. Jej post bol ale súčasťou kampane na sociálnych sieťach, ktorej cieľom bolo zvýšiť povedomie o rakovine krčka maternice, a mal týmto šokujúcim spôsobom získať pozornosť pre prevenciu choroby, na ktorú v Indii ročne zomiera 77-tisíc žien.

Rakovina krčka maternice je často nazývaná "tichým zabijakom", pretože v raných štádiách nevykazuje žiadne výrazné príznaky. Po rakovine prsníka je druhým najčastejším nádorovým ochorením u žien v Indii.

Ako uvádza český Národný zdravotnícky informačný portál, jednoznačne najvýznamnejšou príčinou vzniku rakoviny krčka maternice je dlhodobá infekcia ľudským papilomavírusom. Tento druh rakoviny sa dlho neprejavuje žiadnymi príznakmi. Ak sa už príznaky objavia, zhubný nádor je zvyčajne v pokročilom štádiu. Prevencia je teda rozhodujúcim faktorom.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pripadá na Indiu takmer štvrtina prípadov rakoviny krčka maternice na svete a každý deň príde kvôli tejto chorobe o život viac ako 200 žien, uviedla stanica Al-Džazíra. "Áno, predstierala som svoju smrť, čo bol extrémny prostriedok. Ale zrazu všetci hovoríme o rakovine krčka maternice, nie? "uviedla Pándejová. "Som hrdá na to, čo sa vďaka správe o mojej smrti podarilo dosiahnuť. "

Jej postup ale zožal aj kritiku. Príspevok Púnam Pándejovej na sociálnej sieti Instagram vyvolal cez víkend debatu o spôsobe, akým na tento závažný problém upozornila. Mnohí ju kritizovali za necitlivosť voči tým, ktorí s rakovinou bojujú alebo kvôli chorobe stratili členov rodiny. Kritiku zožali tiež indické médiá za to, že o smrti Pándejovej informovala bez toho, aby si správu overila. Ohlasy na kampaň doteraz neutíchli.

01 - Modified: 2024-05-04 05:08:45 - Feat.: - Title: V Kanade zadržali troch Indov v spojitosti so smrťou sikhského aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 13:50:34 - Feat.: - Title: Tesla kvôli kopírovaniu ochrannej známky žaluje svojho indického menovca 03 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 04 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 05 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 17:01