StoryEditor

Na parížskej stanici Gare de Lyon útočník zranil troch ľudí, polícia ho zadržala

03.02.2024, 23:14
Autor:
ČTKČTK

Podozrivého policajti krátko po čine zadržali, neskôr ho ale z väzby kvôli jeho duševnému stavu prepustili a odovzdali ho do starostlivosti psychiatrov.

Na parížskej stanici Gare de Lyon dnes ráno zaútočil muž na okoloidúcich nožom a kladivom a troch ľudí pri tom zranil. Jeden z napadnutých je zranený vážne. S odvolaním sa na parížsku políciu o tom informovala agentúra AFP.

Podozrivého policajti krátko po čine zadržali, neskôr ho ale z väzby kvôli jeho duševnému stavu prepustili a odovzdali ho do starostlivosti psychiatrov. Čin prideľuje starosti parížskym bezpečnostným zložkám pred začiatkom olympijských hier, ktoré mesto usporiada o šesť mesiacov.

Útok na stanicu sa odohral pred ôsmou hodinou ráno. Vyžiadal si jedného vážne zraneného, ktorý utrpel poranenie v oblasti brucha a už sa podrobil operácii. Jeho stav je veľmi vážny. Dvaja ľudia utrpeli zranenia ľahké a jeden človek je v šoku. Motív útočníkovho činu nie je známy.

Podozrivý je podľa polície pôvodom z Mali a má v dokladoch napísané, že sa narodil 1. januára 1992. "od roku 2016 legálne pobýval v Taliansku s plne platným povolením vydaným v roku 2019".

Zadržaný polícii sám povedal, že trpí psychickými problémami. Policajný prefekt Laurent Nuňez dodal, že muž pri sebe mal lieky. Večer parížska prokuratúra oznámila, že po počiatočnom výsluchu bola kvôli duševnému stavu podozrivého väzba zrušená. V súčasnosti je muž v starostlivosti psychiatrickej kliniky polície, dodala prokuratúra.

Útočníka najprv premohli okoloidúci. Následne na miesto dorazila drážna a neskôr kriminálna polícia. Minister vnútra Gérald Darmanin označil na sociálnych sieťach útok za "neúnosný čin" a poďakoval tým, ktorí útočníka zadržali.

Incident sa odohral v nádražnom podzemí. Z Gare de Lyon, ktoré sa nachádza na juhovýchode francúzskeho hlavného mesta, jazdia vlaky na juh krajiny a tiež do Švajčiarska a do Talianska. Počas zimných prázdnin z neho vychádzajú všetky vysokorýchlostné vlaky TGV do lyžiarskych stredísk.

Na parížskych staniciach v minulosti došlo k viacerým útokom na cestujúcich, ktoré nemali teroristické pozadie. Po októbrovom útoku mladého islamistu, ktorý nožom zabil učiteľov v severnom Francúzsku, krajina vyhlásila najvyšší stupeň teroristickej pohotovosti. V polovici januára bol však stupeň pohotovosti opäť znížený. Naposledy na začiatku decembra útočník hlásiaci sa k radikálnemu islamizmu zabil blízko Eiffelovej veže nemeckého turistu a dvoch ďalších ľudí zranil.

V Paríži 26. júla sa začnú letné olympijské hry. Do mesta sa chystá 10.500 športovcov a milióny návštevníkov, čo pre usporiadateľov predstavuje veľkú bezpečnostnú výzvu.

01 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 02 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 03 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 04 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 05 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 09:10