StoryEditor

Turecká polícia zatkla sedem ľudí podozrivých zo špionáže pre Mosad

02.02.2024, 13:30
Autor:
TASRTASR

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sa po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom značne zhoršili, pričom z tureckého prezidenta sa stal jeden z najtvrdších kritikov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Turecká polícia zatkla v piatok v Istanbule a v Izmire piatich ľudí podozrivých z odovzdávania informácií izraelskej spravodajskej službe Mosad. Ďalší dvaja podozriví boli pravdepodobne zatknutí už skôr. Informuje o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na tureckú spravodajskú agentúru Anadolu.

Podozriví údajne poskytovali informácie Mosadu prostredníctvom súkromných detektívov. Zatykač na nich vydala prokuratúra v Istanbule.

Minulý mesiac zadržala turecká polícia 34 osôb za údajné plánovanie aktivít, ktoré zahŕňali špionáž, prenasledovanie, útoky a únosy cudzích štátnych príslušníkov žijúcich v Turecku. Minister spravodlivosti Yilmaz Tunč vtedy uviedol, že väčšinu z podozrivých obžalovali z "politickej alebo vojenskej špionáže" v prospech izraelskej spravodajskej služby.

Mosad údajne v Turecku verboval Palestínčanov a občanov Sýrie ako súčasť operácie proti cudzincom žijúcim v Turecku.

Po zadržaní 2. januára citovala agentúra Anadolu dokument prokuratúry, v ktorom je uvedené, že operácia bola zameraná na "palestínskych štátnych príslušníkov a ich rodiny... v rámci prebiehajúceho izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Šéf izraelskej domácej bezpečnostnej služby Šin Bet v decembri uviedol, že jeho organizácia je pripravená zaútočiť na hnutie Hamas kdekoľvek, vrátane Libanonu, Turecka a Kataru. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval Izrael pred "vážnymi následkami", ak bude Izrael naďalej hroziť útokom na predstaviteľov hnutia Hamas na tureckom území.

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sa po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom značne zhoršili, pričom z tureckého prezidenta Erdogana sa stal jeden z najtvrdších kritikov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorého prirovnal k Adolfovi Hitlerovi.

01 - Modified: 2024-05-16 14:32:42 - Feat.: - Title: Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany 02 - Modified: 2024-05-16 11:12:03 - Feat.: - Title: Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy päť izraelských vojakov 03 - Modified: 2024-05-16 10:23:47 - Feat.: - Title: Z Bratislavy sa od včera lieta priamo do Istanbulu. Od soboty pribudne linka do Antalye 04 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc 05 - Modified: 2024-05-15 22:06:06 - Feat.: - Title: Hizballáh útočil na Izrael, vyslal drony aj rakety. Úder je pomstou za zabitie veliteľa
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 17:22