StoryEditor

Tisíce Grékov protestovali proti vládnemu plánu na povolenie zahraničných univerzít

01.02.2024, 21:08
Autor:
ČTKČTK

Podľa stredopravej vlády premiéra Kyriakosa Mitsotakisa má reforma pomôcť udržať nadaných ľudí v krajine a zabezpečiť vysokoškolskému vzdelaniu väčší vplyv na trhu práce.

Tisícky Grékov dnes v Aténach i ďalších mestách protestovali proti plánu vlády, ktorá chce umožniť zahraničným súkromným univerzitám zriaďovať svoje pobočky v Grécku. Demonštranti v hlavnom meste napádali policajtov, hádzali po nich kamene a zapaľovali popolnice. Polícia na výtržnosti odpovedala slzným plynom a zatýkaním, píše agentúra AP.

O príslušnom návrhu zákona sa má v parlamente hlasovať tento mesiac. Podľa stredopravej vlády premiéra Kyriakosa Mitsotakisa má reforma pomôcť udržať nadaných ľudí v krajine a zabezpečiť vysokoškolskému vzdelaniu väčší vplyv na trhu práce. Vládny plán sa stretol s viacerými druhmi protestov, vrátane obsadenia univerzitných budov, ktoré znemožnilo vyučovanie a prinútilo pedagógov odložiť semestrálne skúšky.

V Solúne demonštranti obsadili budovu univerzity, vrátane kancelárie riaditeľa školy. Dnes proti nim zasiahla polícia, ktorá s podporou špeciálnych jednotiek a ťažkoodencov budovu vykľula. Demonštranti síce školu opustili, ale polícia sa stretla s ľuďmi, ktorí sa zišli pred univerzitnou budovou.

Konzervatívny premiér Mitsotakis tento týždeň vyhlásil, že protesty študentov považuje za nelegálne, a vyzval vedenie vysokých škôl, aby sa obrátila na políciu so žiadosťou o pomoc. "Je to rovnaké, ako keby si desať ľudí odhlasovalo, že pôjde vykradnúť potraviny na rohu ulice," povedal Mitsotakis o protestoch.

Odporcovia reformy uvádzajú, že zmeny by oslabili verejné vysoké školy a nakoniec by obmedzili prístup detí z nízkopríjmových rodín k vyššiemu vzdelaniu. Hlavná opozičná strana, ľavicová SYRIZA uviedla, že návrh zákona o vysokých školách by bol "náhrobným kameňom" pre verejné školstvo.

Ďalšie demonštrácie sú naplánované na budúci týždeň, ktorý bude už piatym protestným. Jedenásť vysokých škôl oznámilo, že semestrálne skúšky budú tentoraz študenti skladať na diaľku, píše stanica ERT.

01 - Modified: 2024-04-29 13:04:06 - Feat.: - Title: Šesť ľudí dostalo tresty za požiare pri Aténach, v roku 2018 zabili vyše sto osôb 02 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 22:17