StoryEditor

Proiránski ozbrojenci z Iraku pozastavujú útoky proti americkým vojakom

30.01.2024, 23:43
Autor:
TASRTASR

Pri nedeľňajšom útoku na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou zahynuli traja americkí vojaci.

Proiránska ozbrojená skupina Katáib Hizballáh pôsobiaca v Iraku v utorok oznámila, že pozastavuje svoje vojenské operácie namierené proti americkým vojakom na Blízkom východe. Spravila tak po tom, čo Spojené štáty prisľúbili, že budú náležite reagovať na dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, píšu agentúry AFP a Reuters.

"Oznamujeme pozastavenie našich vojenských a bezpečnostných operácií proti okupačným silám, aby sme sa vyhli spôsobeniu akýchkoľvek nepríjemností irackej vláde," uviedlo hnutie na svojej webovej stránke.

Pri nedeľňajšom útoku na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou zahynuli traja americkí vojaci. Útok v Jordánsku bol podniknutý podobným spôsobom ako raketové a dronové útoky, ktoré od polovice októbra proti americkým vojakom podnikajú v Sýrii a Iraku proiránske skupiny.

Útoky na amerických vojakov na Blízkom východe sú vedľajším následkom vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Tieto útoky zvyšujú obavy z rozšírenia vojny z Pásma Gazy do širšieho regiónu.

image

Čína varovala pred zhubným cyklom odvety za útok na amerických vojakov v Jordánsku

USA od 17. októbra minulého roka zaznamenali viac než 150 útokov dronmi a raketami na jednotky USA a ich spojencov operujúce v Iraku a Sýrii. K väčšine týchto útokov sa prihlásil tzv. islamský odboj v Iraku - ide o voľnú alianciu ozbrojených skupín spájaných so šiitskou polovojenskou sieťou Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí) podporovanou Iránom.

Katáib Hizballáh je podľa Reuters jednou z najmocnejších frakcií islamského odboja v Iraku. V reakcii na opakované útoky proti svojim vojakom pritom Spojené štáty už útočili na ciele proiránskych milícií v Iraku vrátane skupiny Katáib Hizballáh.

Skupiny združené v islamskom odboji v Iraku uvádzajú, že svoje útoky podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi, pričom žiadajú aj odchod približne 2500 zahraničných vojakov z Iraku. Americkí vojaci sa v Iraku nachádzajú v rámci medzinárodnej koalície, ktorá mala za cieľ bojovať proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Irak útoky na amerických vojakov odsúdil, zároveň však upozornil, že k nim bude prichádzať, kým budem trvať vojna v palestínskom Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 07:59