StoryEditor

Pápež sa rozkolu v cirkvi kvôli žehnaniu homosexuálnym párom neobáva

29.01.2024, 09:42
Autor:
ČTKČTK

Proti novému postoju, ktorým Vatikán zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie z roku 2021, keď žehlenie zakázal, protestovali biskupi z Afriky, východnej Európy či Spojených štátov.

Pápež František sa neobáva rozkolu v katolíckej cirkvi kvôli žehleniu jednopohlavným párom. Nový oficiálny postoj Vatikánu, ktorý tieto žehlenia umožnil v polovici decembra, totiž podľa neho odmietajú len malé a ideologické skupiny. Pápež to povedal v rozhovore, ktorý dnes vytlačil taliansky denník La Stampa.

V dokumente s názvom Fiducia supplicans Vatikán povolil žehlenie jednopohlavným párom aj ďalším párom, ktoré žijú mimo katolíckeho manželstva. Stanovil niekoľko pravidiel týkajúcich sa udeľovania týchto žehlení. Podľa vedenia katolíckej cirkvi by sa za žiadnych okolností nemalo podobať svadobnému obradu a nemalo by sa ani diať pri úradnom uzatvorení zväzku.

Proti novému postoju, ktorým Vatikán zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie z roku 2021, keď žehlenie zakázal, protestovali biskupi z Afriky, východnej Európy či Spojených štátov.

"Tí, ktorí silno protestujú, patria do malých ideologických skupín," myslí si však pápež, ktorý sa kvôli dokumentu neobáva rozkolu v cirkvi. Zvláštnym prípadom sú podľa neho africkí cirkevní hodnostári, pretože v Afrike je podľa neho homosexualita neprijateľná.

Pápež tiež zopakoval, že žehlenie je udeľované osobám a nie zväzku. Cieľom dokumentu je podľa neho prijať v cirkvi veriacich, aj keď hrešia. "Všetci sme hriešnici: Prečo teda vytvárať zoznamy hriešnikov, ktorí môžu vstúpiť do cirkvi, a tých, ktorí v cirkvi byť nemôžu? "povedal denníku pápež.

Pápež tiež v rozhovore vyzval na globálne prímerie. Konflikt na Blízkom východe sa podľa neho "dramaticky rozrastá". "Súčasne mám v tejto chvíli trochu nádeje, pretože sa dejú uzavreté schôdzky, ktoré sa pokúšajú dosiahnuť dohodu. Prímerie by už bolo dobrým výsledkom, "povedal pápež. Vatikán tiež podľa neho ďalej pracuje na prepustení ukrajinských detí, ktoré Rusko zavlieklo na svoje územie.

Koná kvôli splnomocnenkyni Kremľa pre práva detí Márii Ľvovovej-Bělovovej, ktorá kvôli únosu detí z okupovaných území čelí spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom zatykaču Medzinárodného trestného súdu v Haagu.

"Nejaké neduhy tu sú, ale je mi lepšie, darí sa mi dobre," povedal pápež k svojmu zdravotnému stavu. Potvrdil tiež, že sa tento rok chystá navštíviť Belgicko a Oceániu. Ohľadom cesty do rodnej Argentíny povedal, že rokovania o nej sa ešte nezačali.

"Abdikácia je možnosťou, ktorú má každý pápež. Teraz o nej neuvažujú. Neobťažuje ma to. Keď to prestanem zvládať, tak o tom začnem uvažovať, "povedal tiež talianskemu denníku.

01 - Modified: 2024-04-28 16:29:33 - Feat.: - Title: Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom 02 - Modified: 2024-04-28 06:50:00 - Feat.: - Title: Pápež sa dnes vydáva prvýkrát po siedmich mesiacoch mimo Ríma, ide do Benátok 03 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 04 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 05:34