StoryEditor

Najväčšie portugalské strany čelia pred voľbami škandálom, ide o milióny eur

26.01.2024, 23:25
Autor:
ČTKČTK

Do problémov sa dostali pred marcovými predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré vyvolalo podozrenie, že premiér António Costa z PS zasahoval do povoľovania ťažby v lítiovej bani.

Dve najväčšie portugalské strany, ľavicová Socialistická strana a pravicová Sociálnodemokratická strana, čelia škandálom spojeným s korupciou a zneužívaním moci.

Do problémov sa dostali pred marcovými predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré vyvolalo podozrenie, že premiér António Costa z PS zasahoval do povoľovania ťažby v lítiovej bani alebo výstavby strediska na výrobu zeleného vodíka. O väčší vplyv po voľbách sa hlási krajne pravicová strana Chega (Dosť!), ktorá by chcela prvýkrát zasadnúť vo vláde, informovala dnes agentúra Reuters.

Posledná aféra sa týka regionálnej vlády ostrova Madeira a jej šéfa Miguela Albuquerquea z PSD, ktorý dnes oznámil demisiu. Albuquerque pôvodne nechcel z funkcie odísť, urobil tak podľa portugalskej tlače až po nátlaku predstaviteľov svojej strany a po tom, čo šéf PSD Luís Montenegro povedal, že situácia okolo neho je problémom pre predvolebnú kampaň.

Albuquerque spolu s ďalším predstaviteľom PSD a niekoľkými podnikateľmi čelí vyšetrovaniu kvôli podozreniu z aktívnej a pasívnej korupcie. Podľa vyšetrovateľov pri verejnom obstarávaní v celkovej hodnote niekoľko stoviek miliónov eur dával prednosť niektorým firmám výmenou za protislužby. To ale Albuquerque odmieta.

Portugalci pôjdu v marci k predčasným voľbám po tom, ako v novembri socialistický premiér Costa podal demisiu kvôli vyšetrovaniu, v ktorom čelil podozreniu, že ovplyvňoval povoľovacie konanie na začatie ťažby v lítiovej bani či výstavby strediska na výrobu vodíka za použitia obnoviteľných zdrojov.

Obvinení boli aj niektorí blízki spolupracovníci premiéra Costu, ktorý oznámil odchod z politiky. Socialistická strana si do svojho čela na začiatku januára zvolila bývalého ministra dopravy Pedra Nuna Santosa.

Situáciu, keď dve najväčšie portugalské strany čelia viacerým škandálom súbežne, považujú portugalskí politológovia za bezprecedentnú, uviedla stanica CNN Portugal. Očakávajú, že sa to prejaví vo volebných výsledkoch. "Odradí to časť voličov od toho, aby išli k voľbám, a pre ďalšiu časť to bude spúšťač, ktorý ich prinúti hľadať antisystémové riešenia," povedala politologička Paula do Espírito Santová.

Politológovia očakávajú posilnenie krajnej pravice a z problémov PS by mohli mať úžitok aj krajne ľavicové strany. O väčší vplyv po voľbách sa hlási krajne pravicová strana Chega. Jej líder André Ventura povedal v rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters, že jeho strana podporí vládu PSD, len ak v nej dostane kreslá. "Musíme byť súčasťou vlády, ktorá zmení život ľudí," povedal Ventura. Šéf PSD Montenegro zatiaľ spoluprácu s touto stranou vo vláde vylučuje.

Ventura však tiež musel riešiť v strane škandál. Z kandidátky strany dnes musel odísť poslanec António Maló de Abreu po tom, čo tlač zistila, že nahlásil parlamentu ako svoje bydlisko Angolu, hoci žil prevažne v Portugalsku. Vďaka tomu Maló de Abreu získal príspevky na cesty, ktoré vypláca parlament, vo výške 75-tisíc eur, a na ktoré by inak nemal nárok.

Podľa predvolebných prieskumov je na čele preferencií voličov stále PS, pravicové strany by však podľa prieskumu dostali viac hlasov, než PS a strany na jej ľavicu.

01 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 02 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 03 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 04 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 05 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 00:19