StoryEditor

Venezuelské úrady obvinili z terorizmu spolupracovníkov líderky opozície Machadovej

26.01.2024, 20:45
Autor:
ČTKČTK

Generálny prokurátor Tarek William Saab dnes potvrdil, že úrady zadržali troch opozičných predstaviteľov, ktorí pôsobili ako šéfovia predvolebnej kampane Machadovej v štátoch Guaira, Yaracuy a Trujillo.

Venezuelské úrady obvinili z terorizmu troch blízkych spolupracovníkov opozičnej líderky a kandidátky na prezidenta Maríu Coriny Machadovej. Píše to dnes agentúra EFE. Podľa úradov trojica mužov spolupracovala na príprave útokov na vojenské posádky. Machadová tento týždeň uviedla, že sa vláda prezidenta Nicolása Madura snaží opozíciu zastrašiť okrem iného cez potláčanie údajných teroristických aktivít, ktoré však opozícia považuje za vládne výmysly.

Generálny prokurátor Tarek William Saab dnes potvrdil, že úrady zadržali troch opozičných predstaviteľov, ktorí pôsobili ako šéfovia predvolebnej kampane Machadovej v štátoch Guaira, Yaracuy a Trujillo. V dvoch prípadoch už tento týždeň opozícia uviedla, že od momentu zadržania nie sú o dotknutých žiadne správy. Podľa generálneho prokurátora muži poskytli "logistickú podporu teroristickej skupine, ktorá zamýšľala zaútočiť na vojenské posádky".

Venezuelské úrady tento týždeň uviedli, že zasiahli proti snahám vykonať štátny prevrat a zavraždiť prezidenta Madura. Zadržané vraj boli asi tri desiatky ľudí. Maduro vo štvrtok povedal, že dohody o konaní prezidentskej voľby uzavreté s opozíciou na Barbadose z októbra minulého roka "sú smrteľne zranené" konšpiračnými aktivitami jeho odporcov. Úrady tiež vo štvrtok oznámili čistku v armáde, ktorá sa týka jedného generála, dvoch plukovníkov a niekoľkých ďalších dôstojníkov, píše denník El País.

Opozícia označila tvrdenia úradov ohľadom plánov na prevrat či vraždu prezidenta za vymyslené príbehy, ktoré slúžia na zvýšenie tlaku na odporcov Madurovej vlády. Machadová tento týždeň uviedla, že Maduro sa pred tohtoročnými prezidentskými voľbami musí spoľahnúť na represiu, pretože nemá medzi Venezuelčanmi dostatočnú podporu.

Machadovú vybrali hlavné strany venezuelskej opozície za svoju spoločnú kandidátku do kresla hlavy štátu, hoci politička má zákaz výkonu verejných funkcií. Machadová tvrdí, že jej ho úrady udelili z politických dôvodov. Odvolaním sa zo zákazu, ktorý by mohol političke znemožniť účasť vo voľbách, sa zatiaľ bezvýsledne zaoberá Najvyšší volebný súd.

Po dojednaní dohôd o prezidentskej voľbe, ktorá by sa mala konať v druhej polovici tohto roka, USA uvoľnili niektoré sankcie uvalené na venezuelský ropný sektor. Washington tvrdí, že je pripravený obmedzenia opätovne zaviesť, ak by Madurova vláda dohodu neplnila.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 20:37