StoryEditor

V Bielorusku zadržali desiatky ľudí vrátane oslobodených politických väzňov

23.01.2024, 23:12
Autor:
TASRTASR

K zatýkaniu došlo krátko pred plánovaným stretnutím Lukašenka a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré sa má konať tento týždeň.

Najmenej 24 ľudí vrátane nedávno oslobodených politických väzňov zadržali v utorok v Bielorusku, informovala tamojšia popredná ľudskoprávna skupina Viasna v hlavnom meste Minsk. Rodiny kritikov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka zároveň upozornili, aby boli ostražité, píše agentúra AFP.

Lukašenko vládne v krajine železnou päsťou od roku 1994. Posledné štyri roky jeho režim brutálne zakročil proti všetkým, ktorí sa zúčastnili na masových protestoch v roku 2020. Tie vtedy spustili sporné prezidentské voľby, ktorými si Lukašenko zaistil šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu.

"V celom Bielorusku dochádza k zatýkaniam. Medzi nimi sú aj bývalí politickí väzni, ktorých prepustili, ale v krajine zostali," uviedla Viasna na svojej webovej stránke.

Od masových demonštrácii utiekli z Bieloruska do susedných štátov vrátane Poľska a Litvy stovky tisíc ľudí. Krajina, respektíve jej tajná služba, ktorá stále nesie názov KGB z čias Sovietskeho zväzu, začala prenasledovať aj zvyšné prejavy disentu, ktoré ešte v Bielorusku zostali.

"Príslušníci KGB hromadne chodia k príbuzným politických väzňov a bývalých politických väzňov," varovala Viasna a vyzvala rodiny tých, ktorí kritizovali režim, aby "dbali na svoju bezpečnosť".

image

Nech kultúra nedopláca na vojnu. Šimkovičová obnovila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom

Podľa údajov Viasny, ktorú založil uväznený aktivista a laureát Nobelovej Ceny za mier Ales Biaľacki, sa v Bielorsku nachádza približne 1415 politických väzňov.

K zatýkaniu došlo krátko pred plánovaným stretnutím Lukašenka a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré sa má konať tento týždeň. Líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská tiež varovala pred ďalšou vlnou domových prehliadok a masového zadržiavania v Bielorusku.

"Zločinci režimu sa zamerali na bývalých politických väzňov a rodiny tých, ktorí sú v súčasnosti zadržiavaní," napísala na sociálnej sieti X.

Masové protesty v roku 2020 v Bielorusku vypukli po tom, čo bol Lukašenko obvinený z manipulovania prezidentských volieb, v ktorých podľa opozície zvíťazila Cichanovská. Z krajiny ušla, keď vládny režim demonštrácie brutálne potlačil.

Jej väznená spolubojovníčka Marija Kalesnikavová sa rozhodla v krajine zostať a svoj pas roztrhala počas pokusu o nútenú deportáciu. Teraz si odpykáva 11-ročný trest vo väzení, pričom sa predpokladá, že jej zdravotný stav sa výrazne zhoršil.

Bielorusko sa stalo medzinárodne ešte izolovanejšou krajinou po tom, čo Lukašenko umožnil Moskve využiť bieloruské územie na spustenie invázie na Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-04-29 20:48:32 - Feat.: - Title: Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 04 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 05 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 17:23