StoryEditor

Grécky parlament by mohol už vo februári schváliť zákon o manželstvách osôb rovnakého pohlavia

22.01.2024, 13:36
Autor:
ČTKČTK

Návrh zákona o civilných manželstvách osôb rovnakého pohlavia nemá podporu všetkých poslancov premiérovej konzervatívnej strany Nová demokracia.

Grécka vláda sa chystá už čoskoro schváliť návrh zákona, ktorý má umožniť civilné sobáše osôb rovnakého pohlavia. Premiér Kyriakos Mitsotakis tiež dúfa, že zákon už vo februári schvália tiež poslanci.

Predseda gréckej vlády to povedal v piatok v rozhovore s televíziou Bloomberg. Predstaviteľ gréckej pravoslávnej cirkvi, ktorá je proti takýmto sobášom, v piatok navrhol, že by sa o tejto otázke mohlo konať referendum. Vláda to však odmieta, informovali grécke médiá.

"Som veľmi optimistický a verím, že budeme mať tento zákon v prvej polovici februára," povedal Mitsotakis televízii Bloomberg. Dodal, že vláda návrh schváli na svojom budúcom zasadnutí. To sa malo konať v utorok, ale pre chorobu premiéra bude možno odložené.

Návrh zákona o civilných manželstvách osôb rovnakého pohlavia nemá podporu všetkých poslancov premiérovej konzervatívnej strany Nová demokracia. Podľa denníka Kathimerini ale zrejme prejde vďaka najväčšej opozičnej strane SYRIZA a ďalšej veľkej ľavicovej strane PASOK. Návrh nepočíta s možnosťou náhradného materstva, teda že by jednopohlavnému páru dieťa znášala náhradná matka. Má však umožniť rodičovské práva týmto párom pre deti, ktorých biologickým rodičom je jeden z manželov.

Grécka pravoslávna cirkev už vlani v decembri uviedla, že nie je proti zväzkom osôb rovnakého pohlavia, ale proti tomu, aby takéto páry vychovávali deti. Podľa nej totiž takýto zákon nezaručuje deťom právo mať matku aj otca.

"Ako budú tieto deti žiť, keď budú v rodinách s dvoma otcami, alebo dvoma matkami? "pýtal sa minulý týždeň arcibiskup aténsky a grécky Hieronymos II., ktorý navrhol, nech vláda usporiada o tejto otázke referendum. Hovorca vlády ale v reakcii uviedol, že zákon o sobášoch osôb rovnakého pohlavia bol vlani súčasťou predvolebného sľubu premiéra Mitsotakisa, ktorý potom obhájil úrad na druhé volebné obdobie.

Podľa prieskumov verejnej mienky he grécka verejnosť v názore na manželstvo osôb rovnakého pohlavia rozdelená na polovice. Podľa jedného z prieskumov z tohto mesiaca takéto sobáše odmieta asi 50,4 percenta, zatiaľ čo 46,7 percenta ich podporuje.

Pokiaľ ide o názory voličov jednotlivých strán, tak u vládnej Novej demokracie je pre takéto manželstvo asi 40 percent opýtaných a proti 58,4 percenta. Pri ľavicovej strane SYRIZA je pre 78 percent a pri strane PASOK by s takýmito sobášmi súhlasilo asi 47 percent opýtaných.

Iný prieskum, o ktorom informoval minulý týždeň denník Kathimerini, ukázal, že manželstvo osôb rovnakého pohlavia podporuje takmer 55 percent Grékov a asi 53 percent je aj za právo na adopciu pre takéto páry.

V Grécku môžu páry rovnakého pohlavia zatiaľ uzatvárať len registrované partnerstvo, a to vďaka zákonu z decembra 2015, ktorý presadila vtedajšia ľavicová vláda bývalého šéfa strany SYRIZA Alexisa Tsiprasa.

Sobáše osôb rovnakého pohlavia na celoštátnej úrovni teraz vo svete umožňujú tri desiatky krajín, takmer dve tretiny z nich sú európske štáty. Väčšinou povoľujú aj adopciu detí týmito pármi. Česká republika zatiaľ umožňuje len registrované partnerstvo.

01 - Modified: 2024-04-29 13:04:06 - Feat.: - Title: Šesť ľudí dostalo tresty za požiare pri Aténach, v roku 2018 zabili vyše sto osôb 02 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 19:07