StoryEditor

V závere roka na užívateľov Windows najviac útočili špiónske programy

21.01.2024, 07:54
Autor:
ČTKČTK

Zdrojom škodlivých programov zostávajú nebezpečné e-mailové prílohy, ktoré útočníci vydávajú za dokumenty z bánk, faktúry alebo doklady objednávok.

V decembri na domáce počítače s operačným systémom Windows najviac útočil špiónsky program Agent Tesla, ktorý stál za viac ako 11 percentami incidentov. Druhú priečku obsadil ďalší spyware Formbook s takmer štyrmi percentami a tretí bol program na odcudzenie hesiel Fareit s dvoma percentami. Uviedla to bezpečnostná firma Eset.

Zdrojom škodlivých programov zostávajú nebezpečné e-mailové prílohy, ktoré útočníci vydávajú za dokumenty z bánk, faktúry alebo doklady objednávok. Podľa bezpečnostných expertov sa tieto hrozby neustále vyvíjajú a na základe stále rastúceho počtu prípadov je podľa nich veľmi pravdepodobné, že sa s nimi budú českí užívatelia stretávať aj v roku 2024. Nevylučujú, že do prípravy útokov sa zapoja tiež nástroje umelej inteligencie.

Útočníci cielia nebezpečnými e-mailovými prílohami na českých užívateľov ako v globálnych kampaniach, kedy neprekladajú názvy z angličtiny, tak priamo v po česky lokalizovaných e-mailoch. Prílohy majú často názvy odkazujúce na platobné transakcie alebo predpokladané objednávky a dokumenty majú príponu.exe, ktorá je typická pre spustiteľný súbor. Prípona nie je vždy na prvý pohľad viditeľná v dlhom názve súboru, čo je zámer, pretože útočníci nechcú na netypickú prílohu zbytočne upozorňovať.

"Všetky tri najčastejšie detekované škodlivé kódy sa objavovali priebežne počas celého decembra a neprekvapia, že celý rad útokov sa sústredil okolo vianočných sviatkov. Prázdniny a sviatky sú pre útočníkov obľúbeným obdobím, pretože predpokladajú, že používatelia nebudú toľko v strehu a nebezpečné e-mailové prílohy vo svojej pošte prehliadnu. Príkladom za všetky môže byť napríklad príloha odkazujúca na platobný doklad Českej sporiteľne, ktorá ukrývala škodlivý kód Fareit, “uviedol vedúci analytického tímu Esetu Martin Jirkal.

Dlhodobá prítomnosť spywaru a ďalšieho škodlivého kódu špecializovaného na krádeže prihlasovacích údajov vyvíja tlak na spoľahlivú ochranu užívateľských hesiel. Tie sú stále hlavným bezpečnostným prvkom v našich digitálnych životoch. Podľa posledného prieskumu Esetu zameraného na dodržiavanie kybernetickej bezpečnosti pri online nakupovaní v Česku je stále veľmi bežné, že užívatelia svoje heslá opakovane používajú. Tým vystavujú riziku viac svojich účtov s osobnými či citlivými údajmi. Ľudí, ktorí takto so svojimi heslami riskujú, je podľa prieskumu stále tretina.

01 - Modified: 2024-02-09 13:36:12 - Feat.: - Title: Apple skúša novú taktiku. Aplikácie pre Windows rozdelí ako na Macu 02 - Modified: 2024-02-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Poznáte najznámejšie klávesové skratky? Tento kvíz preverí, či si viete prácu s počítačom poriadne zjednodušiť 03 - Modified: 2024-01-05 08:50:24 - Feat.: - Title: Najväčšia zmena pre Microsoft za niekoľko desaťročí. Na klávesnicu Windows pridá novú klávesu 04 - Modified: 2023-11-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Rozpačitá premiéra Billa Gatesa. Prvý Windows mal veľkolepú prezentáciu, s nadšením sa však nestretol 05 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 23:02