StoryEditor

Šéf OpenAI hľadá partnerov pre vývoj a výrobu vlastných čipov, píše Financial times

20.01.2024, 23:36
Autor:
ČTKČTK

Čipy sa v poslednom roku stali najžiadanejším tovarom pre začínajúce aj zavedené technologické podniky.

Generálny riaditeľ americkej spoločnosti OpenAI, ktorá vyvinula chatovací systém ChatGPT, Sam Altman rokuje s investormi z Blízkeho východu as výrobcami čipov, vrátane firmy TSMC, o založení nového podniku na produkcii čipov. Mal by uspokojiť rastúcu potrebu čipov firmy OpenAI a súčasne znížiť jej závislosť na firme Nvidia. Uviedol to dnes denník Financial Times s odvolaním sa na informované zdroje.

Altman podľa týchto zdrojov hovoril s niektorými z najbohatších investorov na Blízkom východe o financovaní ambiciózneho nového projektu. Cieľom je vyvíjať čipy potrebné na trénovanie a vytváranie modelov umelej inteligencie a postaviť továreň na ich výrobu. Šéf OpenAI rokoval aj s taiwanským výrobcom polovodičov TSMC o partnerstve pri výrobe čipov.

image

Kvôli útokom v Červenom mori môže Európa viac ekonomicky zaostávať za USA, píše The Wall Street Journal

Zatiaľ nie je jasné, koľko chce Altman získať peňazí pre nový podnik. Navrhovanie a vývoj čipov sú veľmi nákladné a snaha o vytvorenie konkurenta firme Nvidia, ktorá má trhovú kapitalizáciu takmer 1,5 bilióna dolárov, bude pravdepodobne stáť miliardy dolárov. Nie je ani jasné, či by Altmanov čipový podnik bol dcérskou spoločnosťou OpenAI alebo samostatnou firmou. OpenAI však má byť podľa jedného zo zdrojov primárnym zákazníkom novej firmy alebo spoločnosti.

Čipy sa v poslednom roku stali najžiadanejším tovarom pre začínajúce aj zavedené technologické podniky. Stále výkonnejšie polovodiče, obzvlášť grafické procesorové jednotky GPU od firmy Nvidia, tvoria základ revolúcie v oblasti AI. OpenAI a ďalšie firmy spoliehajú na tisíce čipov na trénovanie a prevádzku svojich rozsiahlych jazykových modelov a záujem o GPU je vysoký. Ich dodávky ale kontroluje len hŕstka veľkých spoločností.

01 - Modified: 2024-05-14 13:17:47 - Feat.: - Title: Hovorí ako človek a je zadarmo. Novinka pre ChatGPT vyvolala vlnu nadšenia, Musk sa cítil trápne 02 - Modified: 2024-05-10 09:43:44 - Feat.: - Title: Vyhľadávač od Googlu môže získať nového konkurenta. OpenAI by ho mala predstaviť už v pondelok 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-03-30 08:51:08 - Feat.: - Title: Microsoft a OpenAI plánujú gigantické dátové centrum pre AI. Očakávaný projekt by mohol stáť až sto miliárd 05 - Modified: 2024-03-14 10:40:21 - Feat.: - Title: Stačí jedna fotografia a umelá inteligencia rozospieva aj Monu Lisu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 05:43