StoryEditor

Dymovnice aj vodné delo. Protest proti účasti Izraela na talianskom veľtrhu šperkov poznačilo násilie

20.01.2024, 19:58
Autor:
TASRTASR

Veľtrh šperkov a drahokamov s názvom Vicenzaoro sa v tomto meste začal v piatok a potrvá do utorka, pričom podľa organizátorov sa na ňom zúčastňuje vyše 1300 vystavovateľov z takmer 40 krajín.

K násilným potýčkam demonštrantov s políciou došlo v sobotu v severotalianskom meste Vincenza, kde sa konal protest proti účasti Izraela na medzinárodnom veľtrhu šperkov a drahokamov, ktorý tam práve prebieha, píšu agentúry AFP a DPA.

Demonštranti odpaľovali dymovnice a svetlice, polícia proti nim nasadila vodné delo. K násilným stretom došlo po pochode, ktorý zorganizovali viaceré ľavicové zoskupenia, pričom sa na ňom zišli stovky ľudí nesúcich transparenty s helsami ako "Osloboďte Palestínu" či "Stop bombardovaniu Gazy". Zranenia počas násilností údajne utrpelo niekoľko ľudí, uvádza DPA.

Veľtrh šperkov a drahokamov s názvom Vicenzaoro sa v tomto meste začal v piatok a potrvá do utorka, pričom podľa organizátorov sa na ňom zúčastňuje vyše 1300 vystavovateľov z takmer 40 krajín. Na webstránke podujatia sa uvádza, že sú prítomní aj dvaja izraelskí vystavovatelia. Ľavicová organizácia, ktorá sa zúčastnila na sobotnom pochode, im odkázala, že vzhľadom na vojnu v Gaze je ich prítomnosť v tomto meste neprijateľná.

K násilným stretom došlo podľa organizátorov niekoľko kilometrov od miesta, kde sa veľtrh koná a priebeh tohto podujatia údajne neovplyvnili. DPA zase uvádza, že polícia protestný pochod zastavila, keď sa viacerí z demonštrantov pokúšali preniknúť na výstavisko.

image

Americká armáda podnikla ďalšie útoky na ciele jemenských povstalcov

Starosta Vicenzy Giacomo Possamai násilnosti odsúdil s tým, že pre ne "neexistuje nijaké ospravedlnenie" a škodia aj svojim  proklamovaným cieľom. "Demonštrovať za mier a prímerie prostredníctvom násilia je protirečivé," uviedol v príspevku na sociálnych sieťach.

Vojna v Gaze vypukla po tom, ako militanti z hnutia Hamasu zaútočili 7. októbra na oblasti na juhu Izraela. Hamas počas vpádu na juh Izraela zabil približne 1140 ľudí, väčšinou izraelských civilistov. Zároveň zajal aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých zhrubna 132 zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 27 z týchto rukojemníkov bolo medzičasom zabitých.

V reakcii na to Izrael podnikol najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Tá si podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, vyžiadala už najmenej 24 927 obetí na životoch, a to väčšinou žien, detí a mladistvých.

Podľa izraelskej armády umiestňuje Hamas zámerne svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov tak zneužíva ako ľudské štíty. Hamas to popiera.

01 - Modified: 2024-04-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Luxusné klenotníctvo omylom predalo náušnice s 99 percentnou zľavou. Zamestnanec zabudol pripísať nuly 02 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 04 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 05 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 03:16