StoryEditor

Meteorológovia varujú pred silnou ľadovicou v Česku, niekde hrozí kalamitný stav

17.01.2024, 23:44
Autor:
TASRTASR

Český hydrometeorologický ústav očakáva, že od juhozápadu bude prichádzať sneženie, ktoré sa bude postupne meniť na mrznúci dážď.

Českí meteorológovia varujú pred silnou ľadovicou, ktorá by mala v stredu a vo štvrtok postupne zasiahnuť takmer celé územie Čiech a časť Moravy. Očakávajú komplikácie v doprave aj v energetike, v niektorých oblastiach hrozí kalamitná situácia. České dráhy preto posilňujú svoje kapacity a zároveň žiadajú cestujúcich, aby sledovali aktuality z premávky, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Český hydrometeorologický ústav očakáva, že od juhozápadu bude prichádzať sneženie, ktoré sa bude postupne meniť na mrznúci dážď. Na väčšine územia sa podľa jeho výstrahy bude tvoriť silná ľadovica, v horských a podhorských regiónoch bude veľmi silná.

Vo štvrtok by podľa meteorológov mali mokré povrchy s topiacim sa snehom namŕzať a postupne sa bude tvoriť aj poľadovica.

"S ohľadom na mimoriadnosť meteorologickej situácie predpokladáme počas celého obdobia komplikácie v doprave a energetike. Predovšetkým v oblastiach s tvorbou veľmi silnej ľadovice, kde platí najvyšší stupeň nebezpečenstva, môže nastať kalamitná situácia," varoval ČHMÚ.

Na jeho výstrahu reagovali České dráhy a cestujúcich upozornili, že komplikácie môžu nastať aj na železnici. Prevádzku vlakov by podľa nich mohlo ovplyvniť lámanie vetiev a stromov, mrznutie výhybiek či námraza na trakčnom vedení.

"České dráhy v súvislosti s varovaním meteorológov aktivujú preventívne opatrenia, dôjde k posilneniu dispečingu a pohotovostnej služby, ktorú budú držať zamestnanci ČD tak, aby mohli v prípade potreby mimoriadne nastúpiť do služby," avizoval dopravca. V pohotovosti tiež budú pomocné lokomotívy.

ČD zároveň žiadajú cestujúcich, aby v nasledujúcich hodinách sledovali aktuálne informácie o situácii na železnici buď na webe Českých dráh, v aplikácii alebo na sociálnej sieti X. Ľudia by sa tiež na možné komplikácie mali preventívne pripraviť zásobou tekutín a liekov, ktoré pravidelne užívajú, dodal český dopravca.

01 - Modified: 2024-04-27 18:03:37 - Feat.: - Title: Bývalý reprezentant po prehrách od Čechov: Táto naša obranná hra by na špičkové tímy na MS nestačila 02 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Prázdny byt je ako pasca. Chcú ho zdaniť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 14:54