StoryEditor

Europoslanci prijali smernicu proti klamlivému označovaniu výrobkov za ekologické

17.01.2024, 18:59
Autor:
ČTKČTK

Aby európski výrobcovia mohli takéto tvrdenia použiť na svojich etiketách, budú musieť získať schválenie nezávislého úradu.

Európsky parlament dnes schválil smernicu, ktorá má brániť zavádzajúcemu označovaniu výrobkov za ekologické. Kladie si za cieľ chrániť spotrebiteľov, ale aj firmy, ktoré ekologicky šetrné produkty skutočne vyrába. Keď opatrenie potvrdia aj členské štáty, budú mať hlavné mestá dva roky na zapracovanie smernice do národných právnych predpisov.

Vec sa týka označenia ako "biologicky odbúrateľný", "klimaticky neutrálny" alebo "prírodný" a iné. Aby európski výrobcovia mohli takéto tvrdenia použiť na svojich etiketách, budú musieť získať schválenie nezávislého úradu. Európska komisia smernicu navrhla v marci 2022 a oprela sa vtedy o vlastnú štúdiu z roku 2020. Podľa nej je viac ako 53 percent podobných tvrdení, ktoré únijná exekutíva preverila, neopodstatnených, neurčitých alebo zavádzajúcich. Rovných 40 percent potom nebolo podložených vôbec žiadnymi faktami.

Smernica sa zaoberá aj trvanlivosťou výrobkov. Napríklad bude zakázané tvrdiť, že práčka vydrží 5000 pracích cyklov bez toho, aby to bola za normálnych podmienok pravda, alebo že predmetný tovar možno opraviť bez toho, aby to bolo možné.

Výrobca po nadobudnutí účinnosti opatrení nebude môcť ďalej tvrdiť napríklad, že jeho výrobok má menší, nulový alebo dokonca pozitívny vplyv na životné prostredie, ak sa toto tvrdenie zakladá len na kompenzácii emisií skleníkových plynov.

Deväťmesačná investigatíva denníkov The Guardian, Die Zeit a neziskovej organizácie SourceMaterial vlani zistila, že iba osem z 29 projektov schválených neziskovou spoločnosťou Verra, jednou z najväčších v sektore kompenzácie skleníkových plynov, má skutočne pozitívny vplyv na životné prostredie. So spoločnosťou Verra spolupracovala séria veľkých svetových firiem, ktoré sa teraz vďaka takzvaným uhlíkovým kompenzáciám vyhlasujú za klimaticky neutrálne.

Firma môže kompenzovať svoju uhlíkovú stopu napríklad tým, že spustí projekt ochrany dažďového pralesa alebo inej prírodnej oblasti. Jeden štvorcový kilometer tropického lesa podľa vzorca spoločnosti Verra absorbuje ekvivalent 40.000 ton CO2 a "anuluje" tým istý objem uhlíkových emisií, ktoré firma svojou činnosťou vyprodukuje.

Agentúra Bloomberg však už v roku 2020 zistila, že napríklad spoločnosti Disney alebo banka J.P. Morgan "chránili" porast, ktorý už bol súčasťou chránenej rezervácie alebo národného parku, a teda nikdy nebol v ohrození výrubu. Firmy teda nemohli právom tvrdiť, že sa takýmto spôsobom vykúpili zo svojej uhlíkovej stopy.

Disney ani J.P. Morgan agentúra Bloomberg s Verrou nespája - jej potvrdenie o účinnosti svojich uhlíkových kompenzácií získali podľa Guardianu napríklad spoločnosti Shell, Gucci, easyJet, Leon, ale napríklad tiež hudobná skupina Pearl Jam.

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 03 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Dva mesiace pred voľbami v Smere ešte nevedia, do akej frakcie sa zaradia. Progresívci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 21:52