StoryEditor

Žilinská univerzita pre vyššiu bezpečnosť opäť aktivovala kontroly vstupov, má aj kamery

16.01.2024, 11:01
Autor:
TASRTASR

Prijaté opatrenia zodpovedajú súčasným možnostiam univerzity. V prípade navýšenia finančných prostriedkov by privítali opatrenia na zvýšenie ochrany univerzity ako tzv. mäkkého cieľa.

Žilinská univerzita v Žiline od nového kalendárneho roka opätovne aktivovala kontroly vstupov prostredníctvom turniketov vo vybraných budovách.

Prevádzkuje aj kamerový systém, ktorým monitoruje vybrané vnútorné a vonkajšie priestory. V reakcii na otázky k bezpečnosti v školách to uviedol prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Jozef Ristvej.

"Vstup do budov je riadený zamestnaneckou, respektíve študentskou kartou. V budovách, ktoré nie sú vybavené turniketmi, sú zabezpečené zvýšené kontroly službou na vrátnici," vysvetlil Ristvej.

Prijaté opatrenia podľa prorektora zodpovedajú súčasným možnostiam univerzity. V prípade navýšenia finančných prostriedkov by privítali opatrenia na zvýšenie ochrany univerzity ako tzv. mäkkého cieľa.

"Znamená to bezpečnostné opatrenia, ktoré by viedli nielen k prevencii bežnej kriminality, ale aj komplexnej príprave na ochranu pred hrozbami v univerzitnom prostredí," poznamenal.

Ristvej upozornil, že v súčasnosti na Slovensku nemáme právnu úpravu, ktorá by definovala požiadavky na zabezpečenie priestoru, akým je univerzita. Podľa neho by privítali zosúladenie tejto oblasti s európskymi štandardmi pre oblasť fyzickej a objektovej bezpečnosti, vytvorenie stratégie na ochranu mäkkých cieľov, ako aj štandardov na ochranu mäkkých cieľov v školstve.

UNIZA zároveň deklarovala záujem zapojiť sa do avizovaného bezpečnostného auditu a výziev. Na príprave auditu sa dokonca aktívne podieľa. Ristvej vyzdvihol, že na UNIZA je v tejto oblasti jedinečné pracovisko na Slovensku.

Fakulta bezpečnostného inžinierstva a jej katedry sa problematike ochrany tzv. mäkkých cieľov podľa prorektora venujú dlhodobo.

"Zamestnanci fakulty sú členmi pracovných skupín zameraných na ochranu mäkkých cieľov. V súčasnosti máme v rámci Agentúry na podporu vedy a výskumu v hodnotení projekt na túto tému. Niekoľko diplomantov a doktorandov rieši témy zamerané na ochranu mäkkých cieľov v záverečných prácach. V roku 2018 sme v Českej republike organizovali jednu z prvých konferencií zameraných na túto tému s názvom Soft Target Protection s podporou NATO Science for Peace and Security Programme," pripomenul.

Téma bezpečnosti v školách sa stala aktuálne diskutovanou po minuloročnej decembrovej tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v centre Prahy. Slovenské ministerstvo vnútra informovalo, že sa pripravuje bezpečnostný audit v školách, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení. Avizovalo aj prípravu dotazníka pre vysoké školy.

01 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 02 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch 03 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 04 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 05 - Modified: 2024-03-05 09:26:20 - Feat.: - Title: Rozbehli veľtrh, lákajú na tisícové štipendiá. Ako sa snažia naše vysoké školy získať maturantov?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 18:40