StoryEditor

Spojené štáty odsúdili "bezohľadné" raketové útoky Iránu na iracký Kurdistan

16.01.2024, 08:52
Autor:
TASRTASR

V meste Arbíl, metropole irackého autonómneho regiónu Kurdistan, bolo v pondelok krátko pred polnocou miestneho času počuť hlasné výbuchy.

Spojené štáty ostro kritizovali Irán za "bezohľadné" nočné raketové útoky na iracký autonómny región Kurdistan. Washington zároveň upozornil, že takéto útoky podkopávajú stabilitu v regióne, píše agentúra AFP.

"Spojené štáty dôrazne odsudzujú dnešné útoky Iránu na Arbíl a vyjadrujú sústrasť rodinám tých, ktorí boli pri nich zabití. Odmietame bezohľadné raketové údery Iránu, ktoré podkopávajú stabilitu Iraku," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

V meste Arbíl, metropole irackého autonómneho regiónu Kurdistan, bolo v pondelok krátko pred polnocou miestneho času počuť hlasné výbuchy. V blízkosti rozostavanej budovy nového konzulátu USA podľa svedkov dopadli viaceré rakety.

Miestne bezpečnostné zdroje uviedli, že pri útoku zahynuli štyria civilisti a ďalší šiesti utrpeli zranenia. Rakety podľa správ zasiahli okrem iného domy na farmách severne od mesta či medzinárodné letisko v Arbíle.

Iránske Revolučné gardy v noci na utorok oznámili, že zaútočili na "teroristické" ciele v severnom Iraku, a to v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom.

image

Iránske revolučné gardy zaútočili raketami na údajných teroristov v Iraku a Sýrii, hlásia mŕtvych aj ranených

Rakety údajne zničili "špionážnu centrálu" izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, uviedla v utorok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na Revolučné gardy.

Izrael sa k tvrdeniu Iránu o zničení centrály Mosadu v Arbíle bezprostredne nevyjadril.

Ďalší útok Irán podnikol v severnej Sýrii, a to údajne na ciele súvisiace s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri minulého roka po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Samotné iránske Revolučné gardy odvtedy takéto raketové údery nepodnikli, militantné skupiny spojené s Iránom však zintenzívnili útoky na ciele v Sýrii a Iraku.

Koncom decembra v Sýrii zahynul vysoký dôstojník iránskych Revolučných gárd, údajne pri izraelskom nálete. Teherán následne prisahal pomstu. Začiatkom januára prišlo pri teroristickom útoku v Iráne o život viac ako 90 ľudí, k činu sa prihlásil IS.

01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 13:27