StoryEditor

Časť fínskych hudobníkov nechce, aby Izrael kvôli vojne súťažil v Eurovízii

13.01.2024, 13:18
Autor:
TASRTASR

Autori petície poukazujú na to, že televízia Yle krátko po začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu žiadala vylúčenie Ruska z Eurovízie, čo sa potom tiež stalo.

Časť fínskych hudobníkov a ľudí z hudobnej branže nechce, aby Izrael súťažil v Eurovízii, a to kvôli úderom, ktoré vedie na Pásmo Gazy. Petíciu s touto požiadavkou do dnešného dňa podporilo na 1500 ľudí. Autori vyzývajú fínsku televíziu Yle, aby sa snažila tento postoj presadiť v Európskej vysielacej únii, ktorá súťaž organizuje. V prípade účasti Izraela by Fínsko nemalo do Eurovízie, ktorej semifinále a finále sa tento rok uskutoční vo švédskom Malmö, poslať svojho zástupcu, uvádza petícia.

Autori petície poukazujú na to, že televízia Yle krátko po začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu žiadala vylúčenie Ruska z Eurovízie, čo sa potom tiež stalo. Televízia Yle vtedy tvrdila, že vojna vedená Ruskom porušuje všetky hodnoty, ktoré táto fínska spoločnosť vyznáva.

"Teraz očakávame od Yle rovnako aktívny postoj na ochranu hodnôt," stojí v petícii. Podľa jedného z autorov textu Lukasa Korpelainea sa Izrael hudobnej súťaže zúčastňuje preto, aby zlepšil svoju reputáciu vo svete.

Podľa autorov petície by sa Yle mala zasadiť v EBU o to, aby sa tento rok Izrael Eurovízie nezúčastnil. Ak sa to fínskej televízii nepodarí, tak by do súťaže nemala posielať svojho národného zástupcu, žiadajú petenti.

Yle tvrdí, že sa chce s autormi petície stretnúť a rokovať s nimi. Predstaviteľ televízie Ville Vilén v decembri uviedol, že situáciu podrobne sleduje. Podľa neho nie je konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas porovnateľný s ruskou inváziou na Ukrajinu, pretože nejde o vojnu medzi štátmi. Fínska televízia už skôr uviedla, že izraelský verejnoprávny vysielateľ Kan sa Eurovízie zúčastňuje zhruba 50 rokov.

Petíciu vyjadril podporu aj jeden z finalistov fínskej hudobnej súťaže UMK, medzi ktorými sa vyberie umelec, ktorý bude Fínsko na Eurovízii zastupovať. Rapper Jesse Markin uviedol, že by sa Eurovízie nezúčastnil, ak by na nej bol zastúpený Izrael. "Dúfajme, že EBU sa nejako rozhodne a že nakoniec Fínsko do Malmö pôjde," povedal spevák.

EBU združuje spoločnosti z 56 krajín, ktoré sú prevažne z Európy. Členmi sú aj Česká televízia alebo Český rozhlas.Semifinále a finále súťaže sa uskutoční v prvej polovici mája.

01 - Modified: 2024-01-11 13:57:58 - Feat.: - Title: Fínski umelci požadujú vylúčenie Izraela z tohtoročnej Eurovízie 02 - Modified: 2023-11-20 12:43:37 - Feat.: - Title: Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú víťazku Eurovízie 03 - Modified: 2023-07-07 20:39:30 - Feat.: - Title: Budúcoročnú Eurovíziu bude hostiť švédske mesto Malmö 04 - Modified: 2023-05-15 13:02:17 - Feat.: - Title: Na Eurovízii spievali o oceľových srdciach a vôli. Rusi im za odplatu zbombardovali rodné mesto 05 - Modified: 2023-05-14 05:11:35 - Feat.: - Title: Víťazkou Eurovízie sa stala druhýkrát švédska speváčka Loreen, uspela so skladbou "Tattoo"
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 03:43