StoryEditor

Za konfrontáciu v Červenom mori sú zodpovední húsíovia, tvrdí jemenská vláda

12.01.2024, 19:13
Autor:
TASRTASR

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov v ich konflikte s Izraelom útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael.

Medzinárodne uznávaná vláda Jemenu v piatok vyhlásila, že zodpovednosť za zavlečenie Jemenu do konfrontácie v Červenom mori nesie húsíjská militantná skupina podporovaná Iránom.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN sa to uvádza v piatkovej tlačovej správe jemenského ministerstva zahraničných vecí, ktorou reagovalo na letecké údery Spojených štátov a ich spojencov na pozície húsíov v Jemene, podniknuté v rámci odvety za húsíjské útoky na lode plaviace sa v Červenom mori.

Saudskou Arábiou podporovaná jemenská vláda uviedla, že táto vojenská eskalácia v oblasti "ohrozuje bezpečnosť a bezpečnosť medzinárodnej plavby", dodala CNN.

Americká televízia dodala, že v Jemene už takmer desať rokov zúri občianska vojna. Začala sa v roku 2014, keď húsíjské povstalecké jednotky zaútočili na hlavné mesto Saná a zvrhli medzinárodne uznávanú a Saudskou Arábiou podporovanú vládu, čo vyvolalo občiansku vojnu.

Konflikt prerástol do vojny v roku 2015, keď doň - v snahe poraziť húsíov - zasiahla koalícia vedená Saudskou Arábiou. Aj po vyše ôsmich rokoch, ktoré odvtedy uplynuli, húsíovia naďalej ovládajú veľkú časť územia Jemenu. Znepriatelené strany v roku 2022 podpísali prímerie, ktoré po šiestich mesiacoch vypršalo, ale bojujúce strany o viac-menej dodržiavajú aj naďalej.

Vojna v Jemene si už vyžiadala vyše 150.000 obetí a ďalšie desaťtisíce ľudí zomreli hladom či na epidémie cholery. Podľa OSN tak zapríčinila jednu z najväčších humanitárnych katastrof na svete. Často býva označovaná za zástupnú vojnu medzi súperiacimi regionálnymi mocnosťami - Saudskom Arábiou a Iránom.

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov v ich konflikte s Izraelom útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Pásme Gazy.

Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov.

V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov, pripomenula agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-25 08:35:56 - Feat.: - Title: Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili jemenskí povstalci 02 - Modified: 2024-03-26 14:25:57 - Feat.: - Title: Húsíovci tvrdia, že za uplynulé tri dni zaútočili na šesť lodí v Červenom mori 03 - Modified: 2024-03-22 18:15:19 - Feat.: - Title: Je to vysoké riziko. Maersk oznámil, že nebude v dohľadnom období využívať trasu cez Červené more 04 - Modified: 2024-03-21 17:33:49 - Feat.: - Title: Rusko a Čína sa dohodli s húsíami na ochrane svojich lodí v Červenom mori. Podporia ich za to v OSN 05 - Modified: 2024-03-21 16:20:09 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zostrelila objekt, ktorý sa blížil od Červeného mora
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 00:48