StoryEditor

Tisíce Jemenčanov protestovali proti útokom USA na húsíov

12.01.2024, 18:54
Autor:
TASRTASR

Na jednom zo zhromaždení vystúpil Muhammad Alí Húsí, člen povstaleckej Najvyššej politickej rady - najvyššieho orgánu v oblastiach Jemenu ovládaných húsíami -, ktorý označil Spojené štáty za "diabla".

Desaťtisíce Jemenčanov sa v piatok zhromaždili v niekoľkých mestách svojej krajiny, aby odsúdili nálety USA a ich spojencov proti húsíjským cieľom v Jemene, ktoré boli odvetou za opakované útoky jemenských povstalcov na obchodné lode plaviace sa v Červenom mori.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá dodala, že demonštranti v jemenskej metropole Saná na protest šliapali po amerických a izraelských vlajkách.      

Na jednom zo zhromaždení vystúpil Muhammad Alí Húsí, člen povstaleckej Najvyššej politickej rady - najvyššieho orgánu v oblastiach Jemenu ovládaných húsíami -, ktorý označil Spojené štáty za "diabla".

Vyhlásil, že jemenskí povstalci "neútočili na brehy Ameriky, ani sa nepohybovali na amerických ostrovoch", preto sú útoky USA a Británie na Jemen "terorizmom".

Iracké šiitské milície Haraka an-Nujabá, ktoré sú - rovnako ako jemenskí húsíovia - spájané s Iránom, varovali, že americké záujmy a záujmy krajín spojených s USA odteraz nebudú v bezpečí.

Po tom, čo komandá palestínskeho radikálneho hnutia Hamas podnikli 7. októbra vpád do južného Izraela, pričom vraždili a brali rukojemníkov, izraelská armáda spustila útok na palestínske Pásmo Gazy.

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky  nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze.

Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov.

V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov, pripomenula agentúra Reuters, podľa ktorej sa tak regionálny konflikt vyvolaný vojnou v Pásme Gazy rozšíril.

Agentúra Reuters dodala, že podľa americkej administratívy boli americké a spojenecké jednotky v Iraku a Sýrii od 17. októbra vystavené najmenej 130 útokom. Hovorca Pentagónu Patrick Ryder však uviedol, že Spojené štáty neplánujú rozmiestniť v regióne ďalšie jednotky.

01 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 02 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 03 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 04 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 05 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 14:43