StoryEditor

Biden po úderoch v Jemene varoval húsíov pred ďalšími krokmi v prípade potreby

12.01.2024, 06:59
Autor:
TASRTASR

Americká a britská armáda podnikli v noci na piatok masívne nálety naprieč Jemenom.

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že letecké údery USA a Británie na pozície húsíjských povstalcov v Jemene boli vykonané v obrane a varoval pred ďalšími krokmi v prípade, že húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode v Červenom mori. Saudská Arábia vyzvala na zdržanlivosť, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Americká a britská armáda podnikli v noci na piatok masívne nálety naprieč Jemenom. Agentúra Reuters s odvolaním sa na tvrdenia svedkov uviedla, že nálety zasiahli vojenské základne pri hlavnom meste Saná i Taíz aj námornú základňu húsíov v prístave Hudajdá.

Biden vo vyhlásení uviedol, že údery proti húsíom boli vykonané s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Holandska. Ako dodal, USA v prípade potreby nebudú váhať podniknúť ďalšie vojenské operácie.

"Na môj príkaz americké vojenské sily...úspešne vykonali údery na niekoľko cieľov v Jemene, ktoré využívajú húsíjskí povstalci na ohrozenie slobody plavby na jednej z najdôležitejších vodných ciest na svete," povedal Biden s odkazom na útoky húsíov na námornú dopravu v Červenom mori.

Podľa nemenovaného predstaviteľa USA sa údery zamerali na ciele húsíov vrátane radarových základní, skladísk zbraní a odpaľovacích zariadení pre drony a strely. Podľa neho bolo ich cieľom zabrániť ďalším útokom húsíov.

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že americké a britské letecké údery boli "nevyhnutné a primerané". Podotkol, že aj napriek opakovaným varovaniam zo strany medzinárodného spoločenstva jemenskí povstalci pokračovali v útokoch na plavidlá v Červenom mori.

Prezident USA dodal, že "bezprecedentná" séria 27 útokov húsíov od novembra na lode zahŕňala aj použitie "protilodnej balistickej strely prvýkrát v histórií". Tieto útoky podľa Bidena ohrozujú americký personál, civilných námorníkov a partnerov a poškodzujú voľný tok medzinárodného obchodu.

Saudská Arábia vo vyhlásení uviedla, že "s veľkým znepokojením sleduje vojenské operácie v oblasti Červeného mora a letecké útoky na viaceré miesta v Jemene". Zároveň vyzvala na zdržanlivosť a vyhýbanie sa eskalácii.

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas začali jemenskí povstalci podnikať útoky na kľúčovú námornú trasu. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Gaze.

Washington a jeho spojenci vydali dosiaľ viacero čoraz prísnejších varovaní adresovaných húsíom, aby zastavili útoky na lode v Červenom mori. V decembri bola na podnet USA vytvorená medzinárodná koalícia s názvom Strážca prosperity (Operation Prosperity Guardian) na ochranu tejto námornej oblasti, cez ktorú prúdi 12 percent svetového obchodu.

 

01 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 02 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 04 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 10:55